O, ne! Bliži se kraj svijeta! VIDEO

Agencije
O, ne! Bliži se kraj svijeta! VIDEO

Veliki okrugli komad leda koji se formirao na reci Prisampskot u američkoj državi Mejn naveo je neke građane da pomisle da je to trag koji je ostavio vanzemaljski brod.

En-Bi-Si njuz navodi da ipak nije riječ o vanzemaljskim aktivnostima već o prirodnoj pojavi.

 

Naime, komad leda koji se prostire na malo manje od 100 metara i okreće se suprotno od smjera kretanja kazaljke na satu samo je zaleđeni dio reke koji se otkinuo i koji je zbog stalnog udaranja o obalu zadobio oblik diska.

Disk je primjećen na pomenutoj rijeci koja se nalazi u Vestbruku, predgrađu Portlanda, u kojem živi oko 17.500 ljudi.

"O, ne! Bliži se kraj svijeta", napisao je jedan od građana na Fejsbuku komentarišući tvorevinu na rijeci.

Hidrolog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu Itan Gatmen kazao je da taj ledeni disk može da nastane uslijed otkidanja jednog bloka leda na rijeci koji tako pada pod uticaj riječne struje.

"To ovom ledenom bloku daje cirkularni zamah, zato što ispod njega sa jedne strane voda teče brže, a sa druge možda teče sporije ili čak u suprotnom smjeru", kazao je Gatmen i dodao da pošto se tako kreće udarajući o obalu, vremenom dolazi do formiranja skoro perfektnog cirkularnog oblika.

Isti ovakav fenomen zabilježen je i u drugim područjima u SAD, ali i širom svijeta. Takva pojava viđena je u Mičigenu i Sevjernoj Dakoti.

"Vjerujem da se ovo događa mnogo češće nego što mislimo, ali je relativno neuobičajeno vidjeti ovakvu formu usred grada", kazao je Gatmen i dodao da je ledeni disk u Mejnu jedan od najvećih koje je ikada vidio.

Prema njegovim rječima, vremenom će se disk raspasti na komade koji će se istopiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana