Норвешки систем производи задовољне људе и медаље

Агенција
Норвешки систем производи задовољне људе и медаље

Осло - Норвешка постаје рај на земљи не само у погледу стандарда и система живота обичних људи већ и у спортском смислу јер је то земља која је освојила убједљиво највише медаља на управо завршеним Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу, укупно 39.

Стручна и мишљења јавности у свијету је да је тајна успјеха у томе што се Норвежани убрајају међу најзадовољније нације на свијету, а анкете их редовно стављају у врх када је ријеч о оптимизму појединаца. Водећа су нација и према Индексу националног интегритета, квалитета живота, те срећи становника. Норвежани су водећи у свијету и према Индексу људског развоја УН. О стању свијести становника говоре и карактеристичне јарко обојене куће, које позитивно утичу на психу.

По завршетку Другог свјетског рата, Норвешка је доживјела нагли привредни раст који је у прве двије деценије отпочео са индустријализацијом поморског промета и трговине, да би се од раних седамдесетих наставио експлоатацијом великих налазишта нафте и природног плина у Сјеверном и Норвешком мору. Данас је по монетарној вриједности трећа најбогатија држава свијета, с највишом капиталном резервом по становнику. Та држава је пети највећи извозник нафте. Норвешка је једна од најбогатијих земаља свијета - бруто домаћи производ је у самом свјетском врху, уз државе попут Катара или Луксембурга.

Норвешка обилује  хидроенергетским потенцијалом, шумама и минералима, а 2006. је била други највећи извозник морских плодова након Кине. Ова монархија са близу пет милиона становника његује скандинавски социјални модел с универзалном здравственом заштитом, субвенционираним високим образовањем и опсежним системом социјалног осигурања.

Ипак, суштина успјеха је у паметно распоређеном новцу за спорт и чињеници да њени становници дневно потроше највише времена на бављење спортом. Држава за спорт годишње одваја свега 15 милиона евра како за зимске, тако и за љетње спортове а студија Европске комисије из 2004. године показала је да Норвежани троше више времена на бављење спортом од становника иједне друге европске земље - у просјеку чак 13 минута дневно.

Са више од 11.000 организованих спортских удружења, процјењује се да се више од 93 одсто малишана у Норвешкој бави спортом. Уз то, влада систем који не укључује било какво рангирање дјеце до њихове 13. године.

То омогућава да малишани од раних дана заволе спорт због дружења и сазријевања у међуљудским односима, а не побједе по сваку цијену, као у већини других земаља.

Рекордери

Норвежани су у Пјогчангу освојили рекордних 39 медаља, од чега 14 златних. Норвешка је са 368 медаља освојених на зимским олимпијадама испред САД у укупном поретку освајача медаља у историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана