Norveški princ svira u bendu, surfuje i putuje na koncerte

Boris Đurić, Local.no
Norveški princ svira u bendu, surfuje i putuje na koncerte

Članovi skandinavskih kraljevskih porodica poznati su po životu koji je blizak običnim ljudima. Takav je slučaj i sa norveškim princem Hakonom koji je poznat kao rok muzičar i zaljubljenik u surfovanje.

Iako će jednog dana naslijediti svog oca, sadašnjeg kralja Haralda Petog, princ Hakon se nije odrekao života koji uključuje druženje sa običnim ljudima, ležerno oblačenje i sviranje sa norveškim muzičarima.

Rođen kao Hakon Magnus, norveški princ je od malih nogu pokazivao interesovanje za umjetnost i muziku. Vremenom je naučio da svira na gitari i bavio se raznim sportovima. Ipak, pored toga, morao je pratiti i striktne kodove kraljevske porodice.

Tako je nakon završetka srednje škole otišao na obavezno služenje u norveškoj mornarici, gdje je u početku studirao na Pomorskoj akademiji. Tamo je učio kako da upravlja brodom, ali i radio obične stvari kao što je spremanje sopstvenog kreveta i pranje kupatila.

- To vrijeme mi se sviđalo jer sam imao dosta privatnosti. Takođe sam slušao i muziku. Tih godina je grandž muzika bila popularna - rekao je Hakon navodeći da je bilo još vojnika koji su dijelili njegov ukus.

Kada je imao dopuste odlazio je na koncerte širom Evrope, uključujući i poznati festival "Roskilde" u Danskoj. Na jednom od njih 1996. godine upoznao je mladu Norvežanku Mete-Marit Tjesem Hoibi, koja će mu kasnije postati žena. Ona je tada bila razvedena i imala je dijete. Neki su je optuživali da nema "kraljevsku krv" i da je posjećivala rejv žurke gdje je droga bila prilično dostupna, mada je ona porekla da je koristila nedozvoljene supstance.

Ipak, nakon vjenčanja 2001. godine Mete-Merit je postala model princeze i kraljevski par je dobio dvoje djece. Mnogi Norvežani su tada podržali Hakonovu odluku da se oženi ženom koju voli. Hakon je poslije vjenčanja rekao da će pomoći njenom prvom sinu Marijusu, ali ga neće usvojiti i tako dječak neće imati kraljevsku titulu.

Nakon vojske otišao je na studije političkih nauka na poznati američki univerzitet Berkli.

- U principu, nisam baš najbolje upoznao SAD jer sam bio na Berkliju, koji ne liči na uobičajena američka mjesta. Kada sam došao tamo, nisam znao nikoga, što mi je prijalo - ispričao je princ.

Kada se vratio kući, počeo je ozbiljnije da se uključuje u život kraljevske porodice, ali nije se odrekao svoje ljubavi prema muzici.

- Hakona je oduvijek interesovala muzika. On je ranije pričao da je muzika njegov svijet - svijet u kojem može biti više nego samo zvanična figura - rekao je Kjel Totlan, ekspert za kraljevsku porodicu iz norveške televizije TV2.

Hakon i njegova porodica nastavljaju da čine iznenađujuće i nove poteze. Oni su poznati po "bliskosti sa običnim ljudima" i to je jedan od razloga zašto ih Norvežani vole.

Na proslavu svog 40. rođendana prošlog ljeta, koju je organizovala njegova žena, norveški princ je sletio padobranom na travnjak kraljevske palate Skagum. Sama proslava organizovana je u prilično neformalnom stilu i više je ličila na zabavu običnih ljudi nego na okupljanje članova kraljevskih porodica Švedske, Holandije, Španije, Danske i Italije.

Većina njih spavala je u šatorima i vrećama za spavanje, a na jelovniku su bili hot-dog, obični sladoled i slatka vuna. Sam događaj nije bio besplatan, jer je od gostiju pred kraj zabave traženo da doniraju novac da bi bili plaćeni muzičari i radnici koji su namještali prostor za proslavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana