Норвешки принц свира у бенду, сурфује и путује на концерте

Борис Ђурић, Local.no
Норвешки принц свира у бенду, сурфује и путује на концерте

Чланови скандинавских краљевских породица познати су по животу који је близак обичним људима. Такав је случај и са норвешким принцем Хаконом који је познат као рок музичар и заљубљеник у сурфовање.

Иако ће једног дана наслиједити свог оца, садашњег краља Харалда Петог, принц Хакон се није одрекао живота који укључује дружење са обичним људима, лежерно облачење и свирање са норвешким музичарима.

Рођен као Хакон Магнус, норвешки принц је од малих ногу показивао интересовање за умјетност и музику. Временом је научио да свира на гитари и бавио се разним спортовима. Ипак, поред тога, морао је пратити и стриктне кодове краљевске породице.

Тако је након завршетка средње школе отишао на обавезно служење у норвешкој морнарици, гдје је у почетку студирао на Поморској академији. Тамо је учио како да управља бродом, али и радио обичне ствари као што је спремање сопственог кревета и прање купатила.

- То вријеме ми се свиђало јер сам имао доста приватности. Такође сам слушао и музику. Тих година је гранџ музика била популарна - рекао је Хакон наводећи да је било још војника који су дијелили његов укус.

Када је имао допусте одлазио је на концерте широм Европе, укључујући и познати фестивал "Роскилде" у Данској. На једном од њих 1996. године упознао је младу Норвежанку Мете-Марит Тјесем Хоиби, која ће му касније постати жена. Она је тада била разведена и имала је дијете. Неки су је оптуживали да нема "краљевску крв" и да је посјећивала рејв журке гдје је дрога била прилично доступна, мада је она порекла да је користила недозвољене супстанце.

Ипак, након вјенчања 2001. године Мете-Мерит је постала модел принцезе и краљевски пар је добио двоје дјеце. Многи Норвежани су тада подржали Хаконову одлуку да се ожени женом коју воли. Хакон је послије вјенчања рекао да ће помоћи њеном првом сину Маријусу, али га неће усвојити и тако дјечак неће имати краљевску титулу.

Након војске отишао је на студије политичких наука на познати амерички универзитет Беркли.

- У принципу, нисам баш најбоље упознао САД јер сам био на Берклију, који не личи на уобичајена америчка мјеста. Када сам дошао тамо, нисам знао никога, што ми је пријало - испричао је принц.

Када се вратио кући, почео је озбиљније да се укључује у живот краљевске породице, али није се одрекао своје љубави према музици.

- Хакона је одувијек интересовала музика. Он је раније причао да је музика његов свијет - свијет у којем може бити више него само званична фигура - рекао је Кјел Тотлан, експерт за краљевску породицу из норвешке телевизије ТВ2.

Хакон и његова породица настављају да чине изненађујуће и нове потезе. Они су познати по "блискости са обичним људима" и то је један од разлога зашто их Норвежани воле.

На прославу свог 40. рођендана прошлог љета, коју је организовала његова жена, норвешки принц је слетио падобраном на травњак краљевске палате Скагум. Сама прослава организована је у прилично неформалном стилу и више је личила на забаву обичних људи него на окупљање чланова краљевских породица Шведске, Холандије, Шпаније, Данске и Италије.

Већина њих спавала је у шаторима и врећама за спавање, а на јеловнику су били хот-дог, обични сладолед и слатка вуна. Сам догађај није био бесплатан, јер је од гостију пред крај забаве тражено да донирају новац да би били плаћени музичари и радници који су намјештали простор за прославу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана