Nevjerovatna priča o najvećem prevarantu u istoriji svijeta

Agencije
Nevjerovatna priča o najvećem prevarantu u istoriji svijeta

Na vrhu svoje lažne karijere Ferdinad Valdo Demara je operisao 16 vojnika i spasao im živote. Sve što je znao o hirurgiji naučio je za samo nekoliko minuta listajući udžbenike. Bio je to život dostojan filma.

 

Kada je Ferdinand Valdo Demara iz Masačusestsa preminuo 1982. godine, svijet je izgubio jednog od najvećih prevaranata u istoriji. On je iz porodične kuće pobjegao kao šesnaestogodišnjak, a iako nikada nije stekao fakultetsko obrazovanje, on svoj život provodi kao ljekar, upravnik zatvora, profesor, pravnik, stručnjak za djecu, glumac, urednik i vojnik.

Zbog finansijskih problema njegova porodica se preselila u siromašnu četvrt, a Ferdinand je pobjegao od kuće u Roud ajldend. Tamo se pridružio Cistercitima, rimokatoličkom crkvenom redu.

S njima je proveo nekoliko godina, a onda se 1941. godine pridružio vojsci. Već slijedeće godine započeo je nekoliko „novih života" pod imenom Entoni Ignolia, njegovog poznanika iz vojske.

Nakon što je vidio da u mornarici ne napreduje dovoljno brzo, Demara je lažirao svoje samoubistvo i život nastavio pod novim imenom – Robert Linton Frenč. Njegov novi posao bio je onaj religijski nastrojenog pshologa na koledžu u Pensilvaniji nakon čega se zaposlio kao bolničar u sanatorijumu u Los Anđelesu, pa onda i kao instruktor na koledžu Svetog Martina u Vaštingtonu.

Tada je po prvi put „dolijao" – FBI ga je uhapsio i pritvorio na 18 mjeseci zbog dezerterstva.

Prevare se nastavljaju

Naravno da ga ta „sitnica" nije omela u daljim prevarama. Nakon što je pušten iz zatvora preuzeo je novi lažni identitet i pridružio se rimokatoličkom redu "Braće hrišćanske pouke" dok je noću studirao pravo.

Kao član ovog reda, Demara je uz podršku države osnovao koledž LaMennais u Alfredu s ciljem da religijska nauka u tom gradu postane prominentnija. Razočaran činjenicom da ga red nije imenovao za rektora, Demara ga je napustio, a priču o svom nevjerovatnom životu prodao je časopisu "Life".

Nakon toga se kratko odao alkoholu, a kada je uspio da dođe do novih lažnih isprava, zaposlio se kao upravnik zatvora u Teksasu. Tamo je pak, razotkriven kada je časopis došao u ruke jednog zatvorenika koji ga je prepoznao, prenosi "24 sata".

Karijera hirurga

Dok je bio u rimokatoličkoj zajednici upoznao je mladog ljekara Džozefa C. Sira što je bio početak njegove najveće prevare do sada. Demara se naime pod njegovim imenom urkcao na HMCS Cayuga, ratni prod kanadske mornarice na kojem je radio kao hirurg na traumatologiji. Vjerovali ili ne, ali čovjek je na brodu obavio 16 uspješnih operacija na teško ranjenim vojnicima.

Kada su vojnici primljeni na brod, Demara je medicinskim sestrama naredio da ih pripreme za operaciju. Tada je otrčao u svoju kancelariju i u enciklopediji za samo nekoliko minuta „pohvatao" sve što mu ej bilo potrebno da operacije budu uspešne. Bio je toliko uspješan da je završio u svim kanadskim novinama.

Jedne od njih su došle u ruke pravog Džozefa C. Sira i nakon toga je Demara ponovo razotkriven. Kada je vijest o tome došla do kapetana broda on je odbio da vjeruje da Demara nije hirurg. Kanadska policija odlučila je da neće podizati tužbu, a Demara je vraćen u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana