Невjероватна прича о највећем преваранту у историји свијета

Агенције
Невjероватна прича о највећем преваранту у историји свијета

На врху своје лажне каријере Фердинад Валдо Демара је оперисао 16 војника и спасао им животе. Све што је знао о хирургији научио је за само неколико минута листајући уџбенике. Био је то живот достојан филма.

 

Када је Фердинанд Валдо Демара из Масачусестса преминуо 1982. године, свијет је изгубио једног од највећих превараната у историји. Он је из породичне куће побјегао као шеснаестогодишњак, а иако никада није стекао факултетско образовање, он свој живот проводи као љекар, управник затвора, професор, правник, стручњак за дјецу, глумац, уредник и војник.

Због финансијских проблема његова породица се преселила у сиромашну четврт, а Фердинанд је побјегао од куће у Роуд ајлденд. Тамо се придружио Цистерцитима, римокатоличком црквеном реду.

С њима је провео неколико година, а онда се 1941. године придружио војсци. Већ слиједеће године започео је неколико „нових живота" под именом Ентони Игнолиа, његовог познаника из војске.

Након што је видио да у морнарици не напредује довољно брзо, Демара је лажирао своје самоубиство и живот наставио под новим именом – Роберт Линтон Френч. Његов нови посао био је онај религијски настројеног псхолога на колеџу у Пенсилванији након чега се запослио као болничар у санаторијуму у Лос Анђелесу, па онда и као инструктор на колеџу Светог Мартина у Ваштингтону.

Тада је по први пут „долијао" – ФБИ га је ухапсио и притворио на 18 мјесеци због дезертерства.

Преваре се настављају

Наравно да га та „ситница" није омела у даљим преварама. Након што је пуштен из затвора преузео је нови лажни идентитет и придружио се римокатоличком реду "Браће хришћанске поуке" док је ноћу студирао право.

Као члан овог реда, Демара је уз подршку државе основао колеџ LaMennais у Алфреду с циљем да религијска наука у том граду постане проминентнија. Разочаран чињеницом да га ред није именовао за ректора, Демара га је напустио, а причу о свом невјероватном животу продао је часопису "Life".

Након тога се кратко одао алкохолу, а када је успио да дође до нових лажних исправа, запослио се као управник затвора у Тексасу. Тамо је пак, разоткривен када је часопис дошао у руке једног затвореника који га је препознао, преноси "24 сата".

Каријера хирурга

Док је био у римокатоличкој заједници упознао је младог љекара Џозефа Ц. Сира што је био почетак његове највеће преваре до сада. Демара се наиме под његовим именом уркцао на HMCS Cayuga, ратни прод канадске морнарице на којем је радио као хирург на трауматологији. Вjеровали или не, али човjек је на броду обавио 16 успjешних операција на тешко рањеним војницима.

Када су војници примљени на брод, Демара је медицинским сестрама наредио да их припреме за операцију. Тада је отрчао у своју канцеларију и у енциклопедији за само неколико минута „похватао" све што му еј било потребно да операције буду успешне. Био је толико успjешан да је завршио у свим канадским новинама.

Једне од њих су дошле у руке правог Џозефа Ц. Сира и након тога је Демара поново разоткривен. Када је вијест о томе дошла до капетана брода он је одбио да вјерује да Демара није хирург. Канадска полиција одлучила је да неће подизати тужбу, а Демара је враћен у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана