Naslijednici konačno ušli u trag vrijednom djelu koje su oteli nacisti

Tanjug
Naslijednici konačno ušli u trag vrijednom djelu koje su oteli nacisti

Naslijednici jevrejskog kolekcionara podnijeli su zvaničan zahtjev da im se vrati slika iz muzeja u Teksasu koja je pozajmljena Njemačkoj, a koju su njihovoj porodici ukrali nacisti, piše njemački Bild.

Njemački dnevnik prenio je da nepoznati nasljednici tvrde da su vlasnici slike “Regate u Veneciji” iz 1903/04, koja je trenutno izložena u muzeju Barberini u centru Potsdama, u blizini Berlina, a pozajmljena je iz Muzeja lijepih umetnosti u Hjustonu, u Teksasu, prenosi AP.

Slika je prvobitno pripadala francuskom kolekcionaru jevrejskog porijekla Gastonu Leviju, ali su je nacisti oteli 1940. godine, rekao je advokat porodice Kristof Parč.

“Moji klijenti su tek sada upoznati sa postojanjem slike za kojom već duže tragaju i zahtijevaju da im bude vraćena”, izjavio je on za AP.

Advokat je rekao da porodica živi u Evropi, ali nije želio da ih dalje identifikuje.

Državni sud u Potsdamu dao je muzeju Barberini rok do slijedeće nedielje kako bi odgovorio na zahtjeve njegovih klijenata, kaže Parč.

Sud je potvrdio da je dobio zahtjev za povratak slike od strane dvoje ljudi koje nije dalje identifikovao, prenosi agencija.

Iz muzeja Barberini kažu da su u kontaktu sa muzejem u Hjustonu i da dva muzeja “vide utvrđivanje legitimnog vlasnika kao hitnu obavezu.”

Nakon rata slika se pojavila u Sjedinjenim Državama, gdje je 1958. donirana muzeju u Hjustonu, saopštio je muzej Barberini.

“Pitanje porijekla je posebno važno jer je Kros umjetnik čiji je rad zaboravljen u Nemačkoj zbog toga što su nacisti konfiskovali njegova djela”, navodi se u saopštenju muzeja.

Ovaj impresionistički rad je oslikan uljem na platnu u stilu pointilizma i prikazuje nekoliko gondola na vodi i obrise Venecije u pozadini, navodi agencija i prenosi da Muzej lijepih umjetnosti u Hjustonu nije za sada imao komentar u vezi s ovim slučajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana