Насеље милионера у жаришту рата

Превео: Борис Ђурић
Насеље милионера у жаришту рата

Ербил - На само 70 километара од прве линије фронта са Исламском државом налази се луксузно насеље Дрим сити са кућама и вилама вриједним по неколико милиона долара.

Смјештене у предграђу Ербила, главног града ирачког дијела Курдистана, скупе виле представљају велики контраст, не само свом окружењу, већ и клишеу који многи у свијету имају према Блиском истоку.

Унутар насеља, које је ограђено са више од четири километра високе ограде, налази се 1.200 грађевинских плацева на којима су изграђене многе скупоцјене куће постављене у савршеном реду.

Дрим сити, у који се може ући само кроз четири капије, има одличну инфраструктуру са модерном телефонском и интернет мрежом, као и сопствени тржни центар, џамију, неколико културних центара и школа.

Већину његових становника чине међународни станари као што је тајкун Шибабу Шибабу, који је своју вилу направио по узору на Бијелу кућу.

- Желим да људи причају о њој. Желио сам направити ново обиљежје града које ће парирати градској тврђави. Сматрам да, ако имате новца, онда треба да живите у луксузу - каже он.

Док спољашњи дио виле личи на сједиште америчког предсједника, богата унутрашњост са италијанским плочицама и златним детаљима на плафону доноси нови ниво луксуза овој вили.

- Био сам импресиониран овим кућама, јер постоје стереотипи о Ираку, које сам и ја имао, да се у њему не могу наћи такве виле - рекао је италијански фотограф Еутенио Гроса, који је недавно посјетио Дрим сити.

Он каже да ово насеље показује други, али истовремено и реални аспект Ербила и Курдистана који се често заборавља или игнорише, као и чињеница да се на мање од 100 километара од рата и борби налази град у којем се нормално живи.

Упркос нестабилности у осталом дијелу Ирака полуаутономну регију Курдистан неки сматрају новим Дубаијем и упркос близини Исламске државе и сукоба са Багдадом у погледу буџета, ова регија заједно са Ербилом се и даље изграђује великом брзином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана