Najveći skup blizanaca južne hemisfere

Agencije
Najveći skup blizanaca južne hemisfere

Melburn - Ukoliko ste imali priliku da posjetite Melburn prošle sedmice, moglo vam se desiti da imate osjećaj da vidite duplo.

Naime, u blizini Melburna održan je Festival blizanaca, jedno od najvećih okupljanja blizanaca na južnoj hemisferi. Pored blizanaca, učestvovale su trojke, četvorke i svi koji imaju svoje "duplikate".

Više od 3.000 ljudi, što blizanaca što trojki i četvorki, okupilo se Kulfildu, jugoistočno od Melburna, gdje se već tradicionalno održava Festival blizanaca, piše Daily Mail.

Na festivalu su birani najsličniji blizanci, ali i oni koji najmanje liče. Takođe su izabrani i pobjednici u kategoriji "blizanci plus", a kao najstarije i najsličnije u ovoj katergoriji su izabrane sestre Volš - Florens, Betsi i Doroti, trojke, koje su izuzetno slične. Sve su one složne u jednom, a to je da ne bi mogle zamisliti život bez svojih sestara.

"Mi smo zaista bliske, ne bih mogla zamisliti život bez njih. Bukvalno isto mislimo i nevjerovatno smo povezane", kaže Florens.

Velšova kaže da je zaista izuzetna stvar doći na jedan ovakav skup i vidjeti toliko identičnih lica na jednom mjestu.

Festival je osmišljen tako da se cijeli dan nešto dešava te da se stalno nagrađuju učesnici u raznim kategorijama. Pored najsličnijih, najstarijih i najmlađih učesnika, ovdje se održavaju i takmičenja u talentima, gdje blizanci iskazuju svoje talente, a jedini uslov je da zajednički moraju pokazati za šta su telentovani.

Ovaj neobični skup ima i svoj naučni značaj, jer istraživači cijeli dan traže odgovarajuće blizance koje "regrutuju" za razne projekte u kojima se istražuje psihologija, ali i ostali aspekti života blizanaca.

Profesor Džef Krejg kaže da je ovo izuzetan dan i za naučnike, koji su cijeli dan proveli ispitujući blizance.

"Ovdje je i veliki broj blizanaca koji su došli isključivo da razgovaraju s istraživačima. Naime, ovdje su cijeli timovi naučnika, koji, pored njihove psihološke strane, proučavaju i razne bolesti i njihov uticaj na identične blizance", kaže Krejg.

Stjuart i Filip Denijel su identični blizanci, koji već četvrti put prisustvuju ovom neobičnom festivalu. Kažu da su imali prilike da obiđu i druge blizanačke festivale širom svijeta.

"Ovi festivali su zaista jedinstvena prilika da vidite toliko blizanaca, toliko identičnih ljudi na jednom mjestu. Svi mi zajedno razmjenjujemo iskustva i dijelimo savjete. Kada posjetite jedan ovakav festival, shvatite da je to toliko interesantno i zabavno, da morate posjetiti i druge", kaže Filip Denijels.

Inače, oni dodaju da je imati blizanca izuzetno isksustvo, iako za porodicu to nekada zna biti opterećenje.

"Život porodica koje imaju blizance ili čak trojke ili četvorke zna biti težak zbog finansijskih poteškoća, ali i tenzije odgoja više djece odjednom. Međutim, to se kasnije sve isplati", kažu braća Danijels i dodaju:

"To se kasnije pokaže kao veliko blago, jer ta djeca uvijek imaju uzajamnu podršku i nikada nisu sama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana