Највећи скуп близанаца јужне хемисфере

Агенције
Највећи скуп близанаца јужне хемисфере

Мелбурн - Уколико сте имали прилику да посјетите Мелбурн прошле седмице, могло вам се десити да имате осјећај да видите дупло.

Наиме, у близини Мелбурна одржан је Фестивал близанаца, једно од највећих окупљања близанаца на јужној хемисфери. Поред близанаца, учествовале су тројке, четворке и сви који имају своје "дупликате".

Више од 3.000 људи, што близанаца што тројки и четворки, окупило се Кулфилду, југоисточно од Мелбурна, гдје се већ традиционално одржава Фестивал близанаца, пише Даилy Маил.

На фестивалу су бирани најсличнији близанци, али и они који најмање личе. Такође су изабрани и побједници у категорији "близанци плус", а као најстарије и најсличније у овој катергорији су изабране сестре Волш - Флоренс, Бетси и Дороти, тројке, које су изузетно сличне. Све су оне сложне у једном, а то је да не би могле замислити живот без својих сестара.

"Ми смо заиста блиске, не бих могла замислити живот без њих. Буквално исто мислимо и невјероватно смо повезане", каже Флоренс.

Велшова каже да је заиста изузетна ствар доћи на један овакав скуп и видјети толико идентичних лица на једном мјесту.

Фестивал је осмишљен тако да се цијели дан нешто дешава те да се стално награђују учесници у разним категоријама. Поред најсличнијих, најстаријих и најмлађих учесника, овдје се одржавају и такмичења у талентима, гдје близанци исказују своје таленте, а једини услов је да заједнички морају показати за шта су телентовани.

Овај необични скуп има и свој научни значај, јер истраживачи цијели дан траже одговарајуће близанце које "регрутују" за разне пројекте у којима се истражује психологија, али и остали аспекти живота близанаца.

Професор Џеф Крејг каже да је ово изузетан дан и за научнике, који су цијели дан провели испитујући близанце.

"Овдје је и велики број близанаца који су дошли искључиво да разговарају с истраживачима. Наиме, овдје су цијели тимови научника, који, поред њихове психолошке стране, проучавају и разне болести и њихов утицај на идентичне близанце", каже Крејг.

Стјуарт и Филип Денијел су идентични близанци, који већ четврти пут присуствују овом необичном фестивалу. Кажу да су имали прилике да обиђу и друге близаначке фестивале широм свијета.

"Ови фестивали су заиста јединствена прилика да видите толико близанаца, толико идентичних људи на једном мјесту. Сви ми заједно размјењујемо искуства и дијелимо савјете. Када посјетите један овакав фестивал, схватите да је то толико интересантно и забавно, да морате посјетити и друге", каже Филип Денијелс.

Иначе, они додају да је имати близанца изузетно исксуство, иако за породицу то некада зна бити оптерећење.

"Живот породица које имају близанце или чак тројке или четворке зна бити тежак због финансијских потешкоћа, али и тензије одгоја више дјеце одједном. Међутим, то се касније све исплати", кажу браћа Данијелс и додају:

"То се касније покаже као велико благо, јер та дјеца увијек имају узајамну подршку и никада нису сама."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана