Nadal ponovo u doping aferi

Agencije
Nadal ponovo u doping aferi

Manakor - Nove optužbe o dopingu stigle su na račun Rafaela Nadala. Italijanski mediji pišu da je tokom oporavka od povrede koristio metod koji se podvodi pod doping sredstvo.

Španac je 5. novembra napustio bolnicu u Barseloni nakon operacije slijepog crijeva, zbog čega je propustio finiš sezone. Međutim, osvajač 14 grend slem titula istovremeno se oporavljao i od povrede leđa, a tokom tog tretmana koristio je PRP metod, odnosno terapiju stem ćelijama, koja se smatra dopingom u Italiji. U španskim medijima on je odbacio optužbe.

- Ne vjerujem da je to doping. Nemam sve informacije, ali na kraju mi moramo da se vodimo globalnim standardima, a ne samo italijanskim ili španskim - rekao je Nadal.

PRP metod odavno je poznat javnosti. Doktori izvade malo krvi iz tijela sportiste, posebnim tretmanima je obrađuju i izdvajaju trombocite iz krvne plazme. Poslije toga te iste trombocite, koji pomažu rast ćelija, ubrizgavaju u povrijeđeno mjesto sportiste, da bi se što prije oporavio. Isti metodi Nadal je koristio prije dvije godine, kada se liječio od povrede koljena i tada je takođe bilo optužbi da je koristio doping.

Rafa zavisi od Noleta

Trostruki osvajač Rolan Garosa Gustavo Kuerten smatra da će Rafael Nadal ponovo igrati na najvišem nivou poslije povreda koje su ga zadesile.

- Za sve nas koji volimo da ga gledamo zabrinjavajuće je kada je povrijeđen, ali onda nas on ponovo iznenadi. Prošle godine je okrenuo stvari u svoju korist i završio kao broj jedan. Sve je moguće za Rafu, ali zavisiće i od njegovog fizičkog stanja i nivoa na kojem bude igrao Novak Đoković - rekao je Brazilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana