На пијаци у Пекингу нуде момке и дјевојке за брак

Превео: Борис Ђурић
На пијаци у Пекингу нуде момке и дјевојке за брак

Пекинг - Неколико стотина људи окупило се у Зонгшан парку у Пекингу гдје су пажљиво посматрали папириће са текстом и понеком сликом младих људи. Овај скуп је нека врста тржнице, а ствари које се нуде заправо су људи, односни самци.

"Тржницу самаца" организују родитељи у нади да ће удати своје одрасле кћерке и оженити синове.

Папири су у ствари рекламе које праве родитељи у нади да ће привући пажњу "купаца".

- Тридесетогодишња Ли Киан је књиговођа која потиче из пристојне породице и која је надарена са лијепим и деликатним лицем - стоји на једној од реклама.

Друге говоре о стварима које "роба" посједује, као што је ауто или двособни стан у даљем центру, које се сматра богатијим насељем.

Неке рекламе су подједнако захтјевне, наводећи да траже угодног човјека висине између 170 и 180 центиметара, да је рођен у Пекингу и да има стабилне приходе.

Једна породица покушава за свог сина пронаћи жену рођену након 1986. године, али не и 1988, јер хороскопски знак те године, змај, могао би бити у сукобу са знаком њиховог сина. Њихов син је рођен 1982. у години пса.

Очајни родитељи се у Пекингу скупљају сваког четвртка и недјеље, док сличне "тржнице" постоје и у другим кинеским градовима.

Стриктна традиција уговорених бракова, која хиљадама година уређује мушко-женске односе у Кини, сада је постала флексибилнија и дјеца имају слободу да бирају партнера. Ипак старији настављају да се мијешају у љубав и живот младих, било да улажу "вето" на партнера којег сматрају финансијски или друштвено неподобним или да их пожурују да ступе у брак.

- Са 37 година мој син је спреман за брак. Упознао сам га са неколико жена али ништа. Ево нашао сам једну овдје али је он није хтио назвати - каже шездесетогодишњи Ли Јианхуа, показујући слику дјевојке на свом телефону.

Касно за дјецу

Једна жена је на "тржници самаца" у Пекингу рекламирала кћерку, али без њеног знања.

- Док је студирала бранили смо јој да се виђа са момцима. А сада, када се запослила, превише ради да би упознала некога. Моја јединица има 29 година и ускоро ће бити касно да рађа дјецу - каже ова жена. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана