Mozak krađe Stradivarijeve violine

VanityFair.com
Mozak krađe Stradivarijeve violine

Ne dešava se svaki dan da ulični kriminalac koji je dva puta bio u zatvoru i koji nije završio ni srednju školu bude mozak krađe jednog od najskupljih muzičkih instrumenata na svijetu - Stradivarijeve violine. Amerikanac Salah Salahadin došao je na ideju o krađi violine stare 299 godina i vrijedne oko šest miliona dolara prije desetak godina kada je čuo za njeno postojanje u njegovom rodnom gradu Milvokiju.

 On je godinama pratio violinistu Frenka Almonda, koji trenutno svira na njoj, mjesta koja posjećuje, automobil koji vozi, kako mu se žena zove. Salahadin je odlazio na njegove koncerte i vremenom je postao opsjednut idejom da ukrade violinu, za čije nalaženje je bila raspisana nagrada od 100.000 dolara. Salahadinov cilj je bio da vrati violinu, poznatu kao Lipinski violina i pokupi nagradu za sebe.

Stradivarijeve violine ne samo da su preživjele dosta godina već im vrijednost neprestano raste. Violina poznata kao Ledi Blant prodata je za 16 miliona dolara, dok je jedna njegova viola procijenjena na 45 miliona dolara. Stradivari je tokom života napravio oko 1.100 instrumenata i do danas je očuvano 540 violina, 50 čela i 12 viola. Mnogi muzičari koji sviraju na Stradivariju pridodaju mu ljudske karakteristike. Oni pričaju o njegovoj duši i raspoloženju. Nije čudo što dobijaju imena po prijašnjim vlasnicima, kao što je slučaj sa ovom violinom koju je nekada posjedovao poljski violinist Karol Lipinski.

Prvi vlasnik violine Lipinski bio je Đuzepe Tartini, kompozitor poznate sonate "Đavolovo treperenje", koji je inspiraciju za svoje djelo dobio u snu u kojem je violinu predao đavolu da vidi kako će ovaj svirati. Do 2008. godine vlasnik je bio pijanista Ričard Anšuc i violinu je svirala njegova žena Evi, koja je preminula 1996. godine. Poslije toga niko nije svirao na njoj 12 godina. Anšuc je živio u Njujorku, ali se pred kraj života preselio u Milvoki, da bude bliže rođacima. Nakon njegove smrti 2008. godine rođaci nisu htjeli da prodaju violinu već su poslali poruku Almondu da je on prouči. Almond inače dobija dosta i-mejlova, putem kojih mu se nude navodno originalne Stradivarijeve violine. Ali ovaj mejl je bio drugačiji jer je pominjao da su vršene popravke nad njom u poznatoj radionici "Rijetke violine" Žaka Frensisa i jednom prilikom njenu procjenu je vršila aukcijska kuća "Kristis". Odlučio je da se sretne sa vlasnicima i zajedno su otišli u trezor jedne banke u Milvokiju gdje se violina čuvala. Čim je službenik banke otvorio kofer sa violinom, Almond je odmah znao da je u pitanju originalni Stradivari iz 1715. godine. Rođaci su bili odlučili da ne prodaju violinu već da je vrate u život i da Almond na njoj svira.

On je ubrzo srastao sa ovom izuzetno rijetkom violinom i počeo je javno da priča o njoj, iako nikada nije pomislio da bi mogla biti ukradena. Salahadin je Almonda presreo na parkingu koncertne dvorane "Švon" u Milvokiju i oteo mu violinu uz pomoć električnog omamljivača. Policajci koji su ubrzo stigli na lice mjesta nisu odmah shvatili o čemu je riječ i pitali su se "kako jedna violina može koštati šest miliona dolara". Ali ubrzo su dobili poziv od svog šefa Edvarda Flina.

- Slušajte pažljivo. Nije u pitanju samo violina. To je muzički instrument vrijedan nekoliko miliona dolara. Odmah da ste pozvali sve patrole - saopštio je Flin. 

Nakon toga stvari su se počele odmotavati. Policija je u početku pomislila da su krađu izveli ruski mafijaši ili neka azijska banda. Ali šef Flin je mislio drugačije. Skupe violine se uglavnom kradu "tiho", a ne uz fizički napad i prepad. Takođe se bilo postavilo pitanje ko će kupiti violinu vrijednu šest miliona dolara. On je mislio da ne postoji diler umjetninama koji bi kupio ovako rijetkog, ukradenog Stradivarija. Takođe nije prihvaćena ni teorija da bi je htio neki kolekcionar samo za sebe jer oni žive za to da prikažu svijetu stvari koje su kupili i nabavili. Takođe, korišćenje električnog omamljivača se nikako nije uklapalo u sliku o krađi skupog instrumenta. Kako se prilikom ispaljivanja omamljivača ispaljuje i papirić sa serijskim brojem, policija je uspjela da dođe do imena njenog kupca - zvao se Univerzalno Znanje Alah. Oni su bili sigurni da je riječ o lažnom identitetu kupca, ali ispostavilo se da nije bilo tako. Alah je zaista postojao i ispostavilo se da je omamljivač kupio za svog prijatelja Salahadina. Kada su uhapsili Salahadina, on je govorio da je "kradljivac skupih umjetnina", iako nikada ranije u životu nije krao takve stvari. Ukradenu violinu je držao na svom tavanu i mnogi su se plašili da ju je uništio zbog nepravilnog rukovanja. Ispostavilo se da je violina bila u dobrom stanju. Salahadin se ovih dana pojavio na suđenju, gdje priznao krivicu za krađu skupe violine i prijeti mu kazna od deset godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana