Мостови као умјетничка дјела

Приредила: Тања Шикањић
Мостови као умјетничка дјела

Многи мостови су оличење урбанизма, често направљени с основним конструкцијама и на најједноставније начине. Међутим, постоје и најнеобичније структуре ових једноставних објеката, који се понекад могу назвати и правим умјетничким дјелима.

Међу таквима је мост Лангкави Скај у Малезији. Архитект Мајур Канаија је на мост Лангкави Скај додао специјалне реквизите у виду 125 метара дугог вијугавог кабла на врху планине Гунунг Мат Цинцанг на малезијском острву Палау Лангкави.

Посјетиоци су одушевљени овим мостом, јер овакав мост омогућава интимни доживљај шумског склопа, као и повезаност биљног и животињског свијета.

Природно чудо се налази у Индији. Умјесто цигле, бетона или дрвених дасака село Ћерапуви у покрајини Мегалаја - познато као један од највлажнијих подручја у свијету - гради мостове од коријена стабала.

Локално племе се давно научило како укротити коријење фикуса које расте у тим подручјима. Овакви мостови су више од 30 метара дуги, а могу издржати тежину од 50 људи.

Већина мостова служи за прелазак преко воде, али мост Форт де Рувер у близини холандског села Халстерен, пак, тоне, те његови зидови функционишу попут бране.

Када је у питању Ролинг бриџ у Лондону готово је немогуће говорити о мосту. Дванаест метара дуг Ролинг бриџ се 'котрља' на једну страну да би пустио бродове кроз Велики канал. Сачињен је од осам челичних шипки и дрвених зглобова који омогућавају овакво кретање моста, творећи осмоугаони облик. Овакве 'акробације' мост изводи само петком у подне, изазивајући дивљење посјетилаца.

Инжењер машинства Ахилс Вортселс има посебну наклоност према каменим мостовима. Сматра да се нити један урбанистички мост не може поредити с традиционалним каменим лучким мостом.

Овакви мостови често одолијевају времену, превазилазећи све физичке препреке. Прави примјер таквог моста јесте Шахарах мост у Јемену.

Атлантска цеста у Норвешкој, односно Атлантерхавсвеиен, је сасвим сигурно једна од најфацинантнијих цеста – управо због седам необичних мостова који су је учинили свјетском атракцијом.

Она се уздиже изнад звјерских таласа Норвешког мора који се често разбијају о њу за вријеме олује, а само за вријеме градње преживјела је чак 12 страшних урагана. Овај сегмент, познат и као Цеста 64, састоји се од неколико насипа, седам мостова и четири стајалишта - која служе за одмор и за уживање у невјероватним призорима који се пружају испред.

Цеста је првенствено изграђена како би повезала општине Еиде и Аверој, а дуж цесте направљена су и посебна мјеста за риболов, као и један мост посебно дизајниран за ову намјену на која туристи и локални становници често долазе како би уловили свјежег бакалара.

У 20. вијеку, рута је изворно била замишљена као жељезница, но планови нису успјели. Планирање цесте је почело 1970. али сама изградња није почела све до 1983. године. Након што су погођени ураганом, једним за другим, 12 пута, необични мостови Атлантске цесте су коначно отворени 7. јула 1989. године.

Тајландски архитекта је објавио фотографије моста од бамбуса који је изграђен уз помоћ 500 локалних становника. Мост је саграђен 2013. године као привремено рјешење пошто је огромно невријеме у јулу те године срушило дрвени мост код Сангкхлабуриа. Дрвени мост је ипак остао туристичка атракција и повезивао је два мјеста на Тајланду.

Привремени мост узоран је симбол људске солидарности који је саграђен од приступачних еколошких материјала.

Еко-мост

Тим креативних дизајнера из архитектонске фирме Таранта створио је концепт еко-моста. Овај мост би требало да буде изграђен у планинском подручју Чонгкинга у Кини. Облик моста подсјећа на змаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана