Moskva - Bijela ruska bajka

Danijela Stokanić
Moskva - Bijela ruska bajka

Moskva, ruska prestonica, je pravi izazov zimi, sva u bijelom, sa temperaturama u "debelom" minusu. Ipak, srce istočne Evrope nikada ne spava, a crkva Svetog Vasilija jedna je od najljepših znamenitosti Moskve i tokom zimskih mjeseci izgleda posebno čarobno.

 Osjećaj da ste u zagrljaju goropadnog ruskog medvjeda obuzeće vas istog momenta kada zakoračite nekim od širokih bulevara. Zbog svoje veličine prestonica Rusije ne može a da ne impresionira svakog gosta. S obzirom na to da je Moskva najveći grad u Evropi, sa više od 12 miliona stanovnika, za njen obilazak je neophodan dobro osmišljen plan. Najbolje je početi iz srca grada, tačnije sa Crvenog trga, na kojem, poput nekog ukrasa na novogodišnjoj jelki, blista bajkovita crkva Svetog Vasilija Blaženog, simbol Moskve, ali i cijele Rusije. Na Crvenom trgu nalazi se i Lenjinov muzej, koji je i danas, poslije toliko vremena i političkih promjena, možda i najposećenija turistička atrakcija u gradu. Iznad Crvenog trga, sa bočne strane, izdižu se zidine Kremlja, sinonim za politički centar Rusije. Među zidinama Kremlja nalaze se crkve, muzeji i carske palate, koje su preživjele sva burna vremena. Tu je i Kitaj gorod, stari trgovački kvart krivudavih ulica iz 13. vijeka, dok se u pješačkoj zoni Arbat nalazi Puškinova kuća. Ova poznata ulica u ruskoj prestonici vrvi od uličnih svirača, žonglera, pjesnika, slikara... Čuveni Boljšoj teatar nezaobilazan je u gradu, koji je bez obzira na to što je prošao kroz mnoge političke promjene, uvijek bio centar evropske kulture. Kakvi su Rusi ratnici najbolje pokazuje Muzej Borodinske bitke, gdje se čuvaju uspomene i na srpske generale u pobjedi nad Napoleonom. Između ostalog, u Moskvu vrijedi doći i samo zbog Tretjakovske galerije, koja ostavlja bez daha i totalnog laika za umjetnost. U noćnim klubovima i restoranima se pije najbolji šampanjac, a najskuplja brendirana odjeća je obavezna. Umjesto haringe, Moskovljani su poludjeli za sušijem, pa su restorani sa ovim specijalitetom na svakom ćošku. Za provod je i te kako potreban dubok džep. Jednostavno, glavni grad Rusije je tradicionalno među najskupljim prestonicama na svijetu!

Ruska zima

U Moskvi se smjenjuje pet godišnjih doba: proljeće, ljeto, jesen, zima i ruska zima! I pored toga što može da bude ekstremno hladno, pogled na romantični Crveni trg prekriven snijegom, uz čašu votke u ruci, poseban je doživljaj. Međutim, trebalo bi da posjetite: Muzej Dostojevskog, državnu robnu kuću "Gum" na Crvenom trgu, park Gorki uz rijeku Moskvu, Istorijski muzej, kafe "Puškin", Muzej KGB-a, ali i da krstarite rijekom odakle se najbolje vidi velelepni spomenik Petru Velikom...

Usluge                           Cijene

Noćenje u hotelu od 100 KM

Noćenje u hostelu od 50 KM

Ulazak u muzeje od 20 KM

Ručak od 15 KM

Kafa od 3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana