Москва - Бијела руска бајка

Данијела Стоканић
Москва - Бијела руска бајка

Москва, руска престоница, је прави изазов зими, сва у бијелом, са температурама у "дебелом" минусу. Ипак, срце источне Европе никада не спава, а црква Светог Василија једна је од најљепших знаменитости Москве и током зимских мјесеци изгледа посебно чаробно.

 Осјећај да сте у загрљају горопадног руског медвједа обузеће вас истог момента када закорачите неким од широких булевара. Због своје величине престоница Русије не може а да не импресионира сваког госта. С обзиром на то да је Москва највећи град у Европи, са више од 12 милиона становника, за њен обилазак је неопходан добро осмишљен план. Најбоље је почети из срца града, тачније са Црвеног трга, на којем, попут неког украса на новогодишњој јелки, блиста бајковита црква Светог Василија Блаженог, симбол Москве, али и цијеле Русије. На Црвеном тргу налази се и Лењинов музеј, који је и данас, послије толико времена и политичких промјена, можда и најпосећенија туристичка атракција у граду. Изнад Црвеног трга, са бочне стране, издижу се зидине Кремља, синоним за политички центар Русије. Међу зидинама Кремља налазе се цркве, музеји и царске палате, које су преживјеле сва бурна времена. Ту је и Китај город, стари трговачки кварт кривудавих улица из 13. вијека, док се у пјешачкој зони Арбат налази Пушкинова кућа. Ова позната улица у руској престоници врви од уличних свирача, жонглера, пјесника, сликара... Чувени Бољшој театар незаобилазан је у граду, који је без обзира на то што је прошао кроз многе политичке промјене, увијек био центар европске културе. Какви су Руси ратници најбоље показује Музеј Бородинске битке, гдје се чувају успомене и на српске генерале у побједи над Наполеоном. Између осталог, у Москву вриједи доћи и само због Третјаковске галерије, која оставља без даха и тоталног лаика за умјетност. У ноћним клубовима и ресторанима се пије најбољи шампањац, а најскупља брендирана одјећа је обавезна. Умјесто харинге, Московљани су полудјели за сушијем, па су ресторани са овим специјалитетом на сваком ћошку. За провод је и те како потребан дубок џеп. Једноставно, главни град Русије је традиционално међу најскупљим престоницама на свијету!

Руска зима

У Москви се смјењује пет годишњих доба: прољеће, љето, јесен, зима и руска зима! И поред тога што може да буде екстремно хладно, поглед на романтични Црвени трг прекривен снијегом, уз чашу вотке у руци, посебан је доживљај. Међутим, требало би да посјетите: Музеј Достојевског, државну робну кућу "Гум" на Црвеном тргу, парк Горки уз ријеку Москву, Историјски музеј, кафе "Пушкин", Музеј КГБ-а, али и да крстарите ријеком одакле се најбоље види велелепни споменик Петру Великом...

Услуге                           Цијене

Ноћење у хотелу од 100 КМ

Ноћење у хостелу од 50 КМ

Улазак у музеје од 20 КМ

Ручак од 15 КМ

Кафа од 3 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана