Мистериозни споменик носи поруке за будућност после катастрофе?

B92
Мистериозни споменик носи поруке за будућност после катастрофе?

Скоро 40 година Американци се споре око мистериозног споменика на чијим каменим блоковима је исписано 10 заповијести, које неки сматрају манифестом новог свјетског поретка, други "Ђавољим заповијестима", а трећи упутством за живот након нуклеаног рата.

"Амерички Стоунхнеџ", како га још називају, налази се у округу Елберт, у држави Џорџија. Подигнут је 1980. године, а до данас није познато ко га је заиста саградио.


Гранитни споменик висок је 5,87 метара и тежак око 110 тона. Састоји се од централног блока око кога су постављене четири масивне плоче, док се једна налази на врху и све их повезује.

На њему је исписано 10 порука упућених човјечанству, на осам највећих свјетских језика: енглеском, шпанском, кинеском, руском, хиндију, арапском, хебрејском и свахилију. Неки теоретичари завјере називају га и "Антихристових 10 заповијести" или "Манифест Новог свјетског поретка".

Недалеко од споменика постављена је још једна плоча на којој су наведене информације о структури споменика, језицима који су коришћени, висини, тежини, астрономским додацима и наводним градитељима.

Такође, наведено је да се испод споменика налази закопана временска капсула, али нису унесени датуми када је закопана, нити кад би је требало отворити.

"Нека ово буде нит водиља према Добу разума", пише на средини плоче. На тој плочи стоји и да је аутор камене композиције "Р.Ц. Кристијан", а да је његову изградњу спонзорисала "мала група Американаца који трагају за Добом разума".

На ивицама плоче налази се превод те реченице на четири древна језика: вавилонском, класичном грчком, санскрту и древном египатском, исписан хијероглифима.

Десет заповијести гласе:

1. Одржавај човјечанство испод популације од 500 милиона како би се одржао баланс са природом.

2. Мудро усмјеравај репродукцију побољшавајући кондицију и различитости.

3. Уједини човјечанство новим живим језиком.

4. Владај страшћу, вјером, традицијом и свим стварима са одмјереним разумом.

5. Заштити људе и нације поштеним законима и праведним судовима.

6. Допусти сваком народу да се сам управља, а међусобне размирице нека ријеше на свјетском суду.

7. Избјегавај ситничаве законе и непотребна правила.

8. Нека лична права буду уравнотежена са друштвеним дужностима.

9. Цијени истину, љепоту и љубав, тражећи склад са бесконачним.

10. Не буди рак Земље, остави простора природи.

У јуну 1979. године мушкарац под псеудонимом Роберт Ц. Кристијан затражио је од фирме "Елберто гранит фишинг" да изгради споменик у име "мале групе лојалних Американаца". Објаснио је да би тај споменик требао да представља "компас, календар и часовник", и да преживи катастрофе.

Директор "Елбертона" покушао је да га одврати од те идеје, наводећи цијену неколико пута већу од цијене било ког пројекта који је та компанија до тада извела, али је наводни Кристијан све трошкове прихватио.

Споменик је представљен јавности 22. марта 1980. године, а наводни Кристијан је касније власништво над спомеником и земљиштем на којем је изграђен превео на округ Елберт. До данас није познато ко је човјек иза псеудонима Роберт Ц. Кристијан и ко стоји иза "мале групе лојалних Американаца".

Постоје, међутим, бројне теорије...

Неки теоретичари завјере псеудоним "Р.Ц. Кристијан" повезују са Кристијаном Розенкројцером, оснивачем "Розенкројцерског реда", мистичног друштва које је утицало на развој масонских ложа.

Други сматрају да је ријеч о манифесту самопрозване елите која жели да уништи већину људске популације.

Најприхваћенија је, међутим, теорија која тврди да споменик представља упутство како обновити цивилизацију након уништења, и да је споменик изграђен у вријеме Хладног рата и намијењен као порука преживјелима, којих не би било више од 500 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана