Misterija u Kazahstanu: Brodovi “isplivali” usred pustinje VIDEO

Misterija u Kazahstanu: Brodovi “isplivali” usred pustinje VIDEO 06.09.2018 22:41 | Agencije

Naučnici su iznenađeni novim otkrićem u pustinji u blizini Kazahstana.

Iz želje da saznaju više istorijskih činjenica o Kazahstanu, naučnici su počeli da se bave ovim regionom, a prvo su krenuli od snimaka iz vremena Hladnog rata, piše “Dejli star”.

Na fotografijama koje je snimio satelit Kvikbrd, koji je lebdio oko 450 kilometara iznad Zemlje, snimljena su četiri ogromna broda usred pustinje. Naučnici nisu mogli da objasne kako su se plovila nasukala u pijesku i zadržala ovdje.

“Teško je okrenuti glavu i ignorisati ovo što se događa na slici. U ogromnoj pustinji nema vode, ali ipak na sredini, nalazi se flota zarđalih brodova. Pustinji je najbliže Aralsko jezero, ali je kilometrima udaljeno odavde”, kazao je kanadski istraživač Džordž Koronis.

Biolog Roland Kajs ističe da ovde nije riječ o malim brodovima, već o enormno velikim.

Istraživač Nik Midlton je objasnio “da su prilično velika plovila napravljena tako da mogu da plove u dubokim vodama, mada je nejasno kako i zašto su kilometrima udaljeni od bilo kakvog izvora vode”.

Taman kada su brodovi u pustinji Kazahstana postali misterija za naučnike, satelski snimci ovog područja iz vremena Hladnog rata su dali sve odgovore.

Naime, Aralsko jezero se davno prostiralo i do ove oblasti, zbog čega su brodovi bili prekriveni vodom.

Decenijama unazad se smatralo da su “nestali i ponovo se pojavili negdje drugde”.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica