Мистерија древног утврђења усред Сибира још чека разрешење

express.hr
Мистерија древног утврђења усред Сибира још чека разрешење

Грађевина стара 1.300 година која подсjећа на тврђаву на језеру Тере-Кол на самом југу Сибира већ годинама збуњује стручњаке, пише Њузвик.

Овај антички комплекс представља најмистериозније археолошко налазиште у Русији.


На први поглед се чини се да је ријеч о древној тврђави с високим зидинама намијењеним спречавању уласка непријатеља, док други сматрају да би у питању могла да буде и љетња палата, самостан, меморијално здање, ритуални центар или астрономска опсерваторија.

Чини се да и након сто година откако је здање откривено, стручњаци нису ближи рјешењу тајне ових рушевина.

Налазиште је познато под именом Пор Бажин, што у преводу значи "глинена кућа". Налази се на острвцету усред језера у Туви у Сибиру, само 32 километра од границе с Монголијом.

Иако су прва истраживања спроведена још крајем 19. и средином 20. вијека, озбиљнија истраживања започета су тек 2007. године.

Сматра се да су је изградили Ујгури у осмом вијеку, у стилу кинеске градње, али нема доказа о томе да је тамо неко стално живио дуже вријеме.

Сматра се да је напуштена након краћег коришћења. Спољашњи зидови уздижу се до висине од 12 метара, а унутрашњи су високи метар и по.

Грађевина има правилан четвороугаони облик и прецизно дефинисан распоред у унутрашњости који укључује више од 30 грађевина, породичне куће итд.

Дужина острва је 240 метара, а тврђава се простире на површини од 3.3 хектара. Градски улаз се налази на средњем дијелу источног зида, а лијево и десно од капије су утврђене куле.

Пошто нема ниједног доказа у вези са тиме на који начин су грејани ови објекти, сматра се да је због хладноће комплекс напуштен јер би зиме у условима без грејања на 2.300 метара изнад нивоа мора биле немогуће за преживљавање.

Још од краја 19. вијека, научници повезују Пор Бажин с ујгурским каганатским царством (744 - 840 г.н.е) које је чинило номадско становништво.

Царство је обухватало данашњу Монголију и јужни Сибир, али је локација овог острва ипак била далеко од свих насеља и трговачких путева.

Тамо је пронађено неколико предмета, попут глинених плоча, отисака људских стопала, изблиједјелих цртежа у боји, фрагмената спаљеног дрвета, гвозденог бодежа, камене шоље, сребрне минђуше, комада цријепа.

Ниједан од ових артефакта не даје одговор на питање о сврси грађевине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана