Милион људи живи под земљом

Превео: Борис Ђурић
Милион људи живи под земљом

Пекинг - Када падне ноћ више од милион људи, углавном миграната и студената из руралних крајева, нестаје са живописних улица Пекинга и одлази у подземни универзум, који је мало познат свијету изнад земље.

Крајем шездесетих и седамдесетих година, предвиђајући могућност нуклеарног рата, кинески лидер Мао Цедунг наредио је кинеским градовима да праве зграде испод којих ће бити склоништа која могу издржати нуклеарни напад.

Само у Пекингу има око 10.000 таквих бункера. Али, када је Кина отворила своја врата свијету почетком осамдесетих година Одјељење за одбрану у Пекингу искористило је прилику и почело изнајмљивати склоништа приватницима, који су били вољни да их преуреде у мале станове.

Нуклеарни бункери један су од неколико прихватљивих опција за раднике мигранте.

Мали стан може се изнајмити за 40 долара мјесечно, док се веће собе у које може стати десеторо људи могу добити за чак 20 долара.

Многи од становника "подземног" града су млади људи који вјерују да је становање под земљом само пролазна фаза њиховог живота док не стекну финансијска средства за собу са прозором и дневним свјетлом.

Живот у бункерима није лак. Иако имају струју, воду и канализацију, мањак вентилације чини ваздух устајалим и мемљивим. Становници дијеле кухиње и купатила која су често заузета и у лошем стању.

Ипак, да би живот под земљом био подношљивији постоје кафе барови, билијар и сале за игру, као и фризерски салони.

Вртоглаве цијене некретнина

Пекинг је у посљедњих пет деценија доживио вртоглав раст цијена некретнина, а папрене су и цијене изнајмљивања.

Цијена квадратног метра у просјеку износи 5.820 долара, што га чини трећим најскупљим градом на свијету.

Без обзира на то милиони људи из руралних крајева мигрирали су у главни град Кине у потрази за бољим животом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана