Milion dolara plaćaju 17 kvadrata stana u Monaku

Agencije
Milion dolara plaćaju 17 kvadrata stana u Monaku

Monako - U Monaku je ponestalo zemlje i nekretnina za nove milionere, pa se razmišlja o nasipima, odnosno o pretvaranju morske površine u kopno.

Zbog takve situacije nekretnine su na cijeni, a mnoge dosežu basnoslovne cifre. Tako se za milion dolara u Monaku može kupiti samo stan od svega 17 kvadratnih metara.

Ova oblast na Azurnoj obali na jugu Francuske je u ozbiljnom problemu zbog nedostatka građevinskih površina. Kneževina je gotovo u potpunosti ostala bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogla prodati, a zainteresovanih bogataša je sve više.

Očekuje se da će tokom sljedećih deset godina hiljade novih milionera htjeti da kupi nekretninu u toj kneževini, u kojoj nema poreza na lične prihode.

Prema trenutnim podacima, 35 odsto stanovnika Monaka su milioneri. U sljedećoj deceniji, oko 2.700 bogataša moglo bi poželjeti da živi u Monaku, pokazalo je istraživanje londonske agencije za nekretnine.

Kako bi privukao bogataše, knez Albert Drugi od Monaka odobrio je projekat urbanog proširivanja vrijedan 1,7 milijardi evra.

Plan je da se nasipanjem materijala more pomjeri i tako stvori dodatnih šest hektara građevinske zone.

Monako, jedna od manjih zemalja na svijetu, trenutno ima samo 202 hektara stambene površine, navodi „Gardijan“.

Na tih šest hektara planiraju da izgrade 120 stambenih jedinica - stanova i vila. Cijena bi mogla iznositi 100.000 dolara po kvadratnom metru.

Nova stambena površina predviđena je uz „Kazino de Monte Karlo“. Novi kvart biće ekološki, jer će sve nekretnine biti niskoenergetskog tipa, pokretane dobrim dijelom obnovljivim izvorima energije.

Jedan od stručnjaka za nekretnine Eduard de Malet Morgan tvrdi da je zbog ogromne potražnje cijena kvadrata u Monaku postala „potpuno suluda“. Za milion dolara u Monaku se može kupiti samo stan od 17 kvadrata.

Kockarnice, novac, „formula jedan“, skupi automobili, jahte, džet set, glamur, poreski raj, život na visokoj nozi... sve su to asocijacije na Monako, odnosno Monte Karlo!

U Monaku se porezi ne plaćaju još od sedamdesetih godina 19. vijeka, što je vjerovatno razlog zašto se mnogi bogataši sele u tu zemlju. Kneževina se decenijama izdržavala samo od kazina, međutim, odnedavno se najviše novca u državnu kasu sliva od turizma.

Mnogo je slavnih glumaca i sportista, industrijalaca i tajkuna koji su našli svoje kvadrate za lagodan život.

Mamac za turiste

Najbolji način obilaska ove minijaturne države Mediterana jeste pješke, nogu-pod-nogu bulevarima, koji uglavnom imaju imena članova dinastije Grimaldi. Postoje i neobični liftovi, umjesto čekanja na zeleno svjetlo na semaforu, kojima se može preći na suprotnu stranu ulice, a takođe i skratiti put penjanja, jer je teren brdovit.

Ono što ovoj mini-državi na obali Sredozemnog mora daje poseban šarm jeste geografski položaj i prirodna ljepota. Ono što je obavija velom mističnosti jeste njena neobična istorija. Ono što je čini privlačnom jeste njena ekonomska politika. I sve to, primamljivo je za turiste.

 (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana