Милијардер са именом скромност

Агенције
Милијардер са именом скромност

Њујорк - Милијардер Ворен Бафет, један од најбогатијих људи свијета, на послу нема дигитрон и компјутер, користи стари мобилни телефон на преклоп и технологија му је потпуно страна, а често његов оброк кошта непуна три долара.

Бафета угледни пословни магазин "Fortune" сврстава на друго мјесто најбогатијих Американаца са личним богатством од 74 милијарде долара, а његова компанија "Беркшир хатавеј", која се некада бавила текстилом, а данас је веома живахан холдинг који укључује фирме најразличитијих профила, вриједи 400 милијарди.

Иако не воли да даје интервјуе, Бафет је лако доступан, дружељубив и радо држи предавања студентима. Режисер Питер Кунхарт је успио да га наговори да сними филм о њему. Документарац "Постати Ворен Бафет" је приказан прошле седмице и изазвао је велико занимање јавности.

Бафет се већ 54 године вози у сопственом аутомобилу од куће до посла, а највише га радује што пролази поред ресторана "Мекдоналдс" па може да наручи неко јело. Најскупљи оброк кошта три долара и 17 центи, онај мање раскошан два долара и 95 центи, а најјефтинији 2,61 долар. Само кад му послови иду добро, он узима онај први, а најјефтинији кад је криза.

- Никад не губи новац и никад не заборави прво правило - два су основна Бафетова постулата.

Бафет је открио да никад није куповао безвредне компаније него оне које су на издисају, али из којих се може "повући још понеки дим". Упоређивао их је са цигарама с том разликом што би се његове набавке с добром управом знале опоравити. У ходник своје канцеларије објесио је насловне стране "Њујорк тајмса" из раздобља великих криза као подсјетник да не смије бити у паници када сви око њега крену да буду очајни.

Бафет је рођен 1930. године у Омахи, гдје и данас живи. Још као мали је био бриљантан у математици, али је био лош ученик. Продавао је новине и "кока-колу" и сакупљао сваки цент, јер је већ тада фантазирао о улагању у неки посао. Двјема сестрама је рекао да ће са 30 година зарадити први милион. Када се ријешио школе, хтио је одмах да се бави куповином акција и инвестирањем, али га је отац наговорио да ипак упише колеџ. На Харвард га нису примили, али је успио да упише универзитет Колумбија. Прекретницу у његовом животу представљала је супруга Сузан Томпсон са којом је добио троје дјеце. Дјевојкама је у средњој школи био је предмет спрдње и сматрале су га чудаком, али Сузан га је мало помало претворила у друштвену особу и у животу му проширила поглед на свијет.

Пријатељство са Гејтсом

Најбољи пријатељи Ворена Бафета постали су Бил и Мелинда Гејтс. Кад су се два мултимилијардера први пут упознала, узајамно су се испитивали која је најважније ријеч која их дефинише у послу и сагласили су се да је то "фокус".

Бафет и Гејтс имају много заједничког у односу према богатству, презиру саможиве тајкуне и цијене оне који су спремни издвајати оно што су зарадили за друштвено добро, што и они обилато чине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана