Merkelova ne voli luksuz, sve plaća iz svog džepa

Srna
Merkelova ne voli luksuz, sve plaća iz svog džepa

Berlin - Kako izgleda stan njemačke kancelarke Angele Merkel ne znaju čak ni njeni najbliži saradnici, a iako je stalno u centru pažnje svjetske javnosti, ona ipak, uspijeva da živi jedan sasvim normalan život.

Svoj privatni život veoma uspješno drži pod kontrolom i uvijek iznova budi interesovanje javnosti o tome kako živi, gdje kupuje, kuda putuje i kakav ima stan.

Ipak ponekad se "malo odškrinu vrata" i onda Nijemci i svijet saznaju o njenom stilu vladanja, kuvanju i mužu.

- Čak ni ministar finansija Volfgang Šojble ne zna kako izgleda njen stan - piše njemački mjesečnik "Vju" i navodi da na vratima na četvrtom spratu u Am Kupfergraben 6, na berlinskom "Ostrvu muzeja", stoji samo "Profesor Zauer" i da se od toga ne zna ništa više o iznajmljenom stanu u kojem žive Merkel i njen muž, profesor kvantne hemije.

Stan više djeluje kao studentski, ali ni njeni bliski saradnici, poput Šojblea ili portparola vlade Štefena Zajberta nikada nisu bili tamo, piše "Vju" i navodi da je takvu priliku imala, na primjer, operska diva Ana Netrebko, jer, Merkelova jako voli operu.

Nekoliko mjesta, na kojima može da se odmori, Merkelovoj su gotovo sveta. Tako, svaki put kada može, provodi vikende u svojoj vikendici u Hoenvaldu. Ona tu sakuplja snagu, sluša glasnu klasičnu muziku, rado stoji pored šporeta i kuva čorbu od baštenskog krompira. Tu rijetko prima goste. Onoga, ko želi da slika njenu kuću, policija ljubazno, ali odlučno zamoli da pred njihovim očima unište sliku, piše magazin.

Iako se, poslije 12 godina njenog "kancelarovanja" vjeruje da se o njoj mnogo zna, zapravo se mnogo toga i nije znalo, kao, na primjer, da je lako kratkovida i da vrlo rijetko nosi naočare.

Za nju se, takođe, kaže da nerado telefonira, ali da veoma strastveno piše SMS poruke, koje u međuvremenu može skoro "na slepo" da kuca. Njen mobilni telefon je njena mobilna kancelarija. Ona nedjeljno pošalje stotine kratkih poruka.

Za Merkelovu se zna i da je prvog muža, studenta fizike Ulriha Merkela, upoznala 1974. godine na jednom putovanju po Rusiji, a da 33 godine živi zajedno sa profesorom Zauerom.

Zajednički prijatelj bračnog para Merkel-Zauer, planinarska legenda Južnog Tirola, gdje se Merkelova rado odmara, Rajhold Mesner prepričao je italijanskom časopisu "Veniti Feir" jedan događaj, kada je jedno od djece profesora Zauera od njega tražilo savjet u vezi sa problemima na fakultetu i kada je Merkelova željela da se uključi u temu, muž je šarmantno "zakoči".

- Gospođo kancelarka, Vi ste već duže vremena daleko od univerziteta. Vi se više ne razumijete u takve stvari - rekao je Zauer svojoj supruzi, kaže njihov prijatelj Mesner, koga je želja i odlučnost Merkelove na planinarenju uvijek oduševljavala.

- Bez treninga šest sati može da se penje i, pri tom, bez i jedne pauze za jelo - pričao je Mesner doživljaje sa Merkelovom, za koju kaže da ne prihvata nikakve bonuse i luksuz i da insistira na plaćanju svega iz sopstvenog džepa, uključujući i espreso.

Kada je riječ o mjestima na koja izlazi, navodno se dobro osjeća u jednom berlinskom restoranu, gdje je gostioničar Grk, kuvar Italijan, a ambijent u stilu pariskih bistroa. Tu Merkelova rado naručuje keftedes, grčke ćufte od mlevenog mesa.

Odmori

Kada je riječ o Angeli Merkel i njenim odmorima, ona je poznata i po tome što se odmara na isti način kao i milioni Nijemaca i što ne ide na skupe jahte bogataša koji bi je rado ugostili, niti u ekskluzivne vile, a jedan dio tajne njenog uspjeha, kako smatraju eksperti za marketing je, zapravo, i u radoznalosti ljudi. Istina o Merkelovoj se servira u malim zalogajima - govorilo se u "vrućoj fazi"' jedne od njenih izbornih kampanja, iz kojih je izlazila uvijek kao pobjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana