Меркелова не воли луксуз, све плаћа из свог џепа

Срна
Меркелова не воли луксуз, све плаћа из свог џепа

Берлин - Како изгледа стан њемачке канцеларке Ангеле Меркел не знају чак ни њени најближи сарадници, а иако је стално у центру пажње свјетске јавности, она ипак, успијева да живи један сасвим нормалан живот.

Свој приватни живот веома успјешно држи под контролом и увијек изнова буди интересовање јавности о томе како живи, гдје купује, куда путује и какав има стан.

Ипак понекад се "мало одшкрину врата" и онда Нијемци и свијет сазнају о њеном стилу владања, кувању и мужу.

- Чак ни министар финансија Волфганг Шојбле не зна како изгледа њен стан - пише њемачки мјесечник "Вју" и наводи да на вратима на четвртом спрату у Ам Купферграбен 6, на берлинском "Острву музеја", стоји само "Професор Зауер" и да се од тога не зна ништа више о изнајмљеном стану у којем живе Меркел и њен муж, професор квантне хемије.

Стан више дјелује као студентски, али ни њени блиски сарадници, попут Шојблеа или портпарола владе Штефена Зајберта никада нису били тамо, пише "Вју" и наводи да је такву прилику имала, на примјер, оперска дива Ана Нетребко, јер, Меркелова јако воли оперу.

Неколико мјеста, на којима може да се одмори, Меркеловој су готово света. Тако, сваки пут када може, проводи викенде у својој викендици у Хоенвалду. Она ту сакупља снагу, слуша гласну класичну музику, радо стоји поред шпорета и кува чорбу од баштенског кромпира. Ту ријетко прима госте. Онога, ко жели да слика њену кућу, полиција љубазно, али одлучно замоли да пред њиховим очима униште слику, пише магазин.

Иако се, послије 12 година њеног "канцеларовања" вјерује да се о њој много зна, заправо се много тога и није знало, као, на примјер, да је лако кратковида и да врло ријетко носи наочаре.

За њу се, такође, каже да нерадо телефонира, али да веома страствено пише СМС поруке, које у међувремену може скоро "на слепо" да куца. Њен мобилни телефон је њена мобилна канцеларија. Она недјељно пошаље стотине кратких порука.

За Меркелову се зна и да је првог мужа, студента физике Улриха Меркела, упознала 1974. године на једном путовању по Русији, а да 33 године живи заједно са професором Зауером.

Заједнички пријатељ брачног пара Меркел-Зауер, планинарска легенда Јужног Тирола, гдје се Меркелова радо одмара, Рајхолд Меснер препричао је италијанском часопису "Венити Феир" један догађај, када је једно од дјеце професора Зауера од њега тражило савјет у вези са проблемима на факултету и када је Меркелова жељела да се укључи у тему, муж је шармантно "закочи".

- Госпођо канцеларка, Ви сте већ дуже времена далеко од универзитета. Ви се више не разумијете у такве ствари - рекао је Зауер својој супрузи, каже њихов пријатељ Меснер, кога је жеља и одлучност Меркелове на планинарењу увијек одушевљавала.

- Без тренинга шест сати може да се пење и, при том, без и једне паузе за јело - причао је Меснер доживљаје са Меркеловом, за коју каже да не прихвата никакве бонусе и луксуз и да инсистира на плаћању свега из сопственог џепа, укључујући и еспресо.

Када је ријеч о мјестима на која излази, наводно се добро осјећа у једном берлинском ресторану, гдје је гостионичар Грк, кувар Италијан, а амбијент у стилу париских бистроа. Ту Меркелова радо наручује кефтедес, грчке ћуфте од млевеног меса.

Одмори

Када је ријеч о Ангели Меркел и њеним одморима, она је позната и по томе што се одмара на исти начин као и милиони Нијемаца и што не иде на скупе јахте богаташа који би је радо угостили, нити у ексклузивне виле, а један дио тајне њеног успјеха, како сматрају експерти за маркетинг је, заправо, и у радозналости људи. Истина о Меркеловој се сервира у малим залогајима - говорило се у "врућој фази"' једне од њених изборних кампања, из којих је излазила увијек као побједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана