Malala postala milioner

Agencije
Malala postala milioner

London - Pakistanski tinejdžerski aktivista Malala Jusufzai, koja je preživjela napad talibana, postala je milioner za manje od četiri godine zahvaljujući prodaji knjige o njenom životu i govorničkim nastupima širom svijeta.

Osamnaestogodišnja Jusufzai, najmlađa osoba koja je osvojila Nobelovu nagradu, postala je slavna nakon što je iz zamalo fatalnog pokušaja napada na školski autobus u Pakistanu u 2012. izašla prkosna, nastavljajući da se bori za prava djevojaka.

Liječila se u Velikoj Britaniji, gdje sada živi, a u svijetu danas postoji velika potražnja za njenim govorima koje naplaćuje 152.000 dolara. Poređenja radi, južnoafrički borac protiv aparthejda Dezmond Tutu po govoru traži 85.000 dolara, prenosi američki Institute for Policdž Studies.

- Njeni memoari "Ja sam Malala", objavljeni 2013, prodati su u 287.000 primjeraka u Britaniji, čime je zaradila 2,2 miliona funti, te u oko 1,8 miliona primjeraka širom svijeta - objavio je portparol istraživačkog centra "Nielsen Book Research ".

Jusufzai je osnovala " Malala fond" koji podržava projekte obrazovanja djevojaka u zemljama u razvoju, a njena porodica je osnovala kompaniju "Salarzai Ltd" da bi zaštitila prava na Malalinu životnu priču. Vrijednost kompanije, čije je sjedište u Londonu, je u 2015. iznosila 1,87 miliona funti, što je rast od 65 odsto u odnosu na godinu ranije.

Malala nije ostala samo na riječima, jer je zahvaljujući svom blogu, knjizi, čestim posjetama zatvorenim i uništenim školama po Pakistanu budila svijest o važnosti edukacije. Malena djevojčica je otvarala škole zgarišta, podržavala druge djevojčice iz konzervativnih porodica, te je učiteljima i učiteljicama objašnjavala da nije važno što djecu uče u spaljenim školama i što sjede na golom betonu pod urušenim krovom.

- Od objavljivanja Malaline knjige ona je sa svojom porodicom donirala više od milion dolara humanitarnim organizacijama, većinom za projekte koji su u vezi sa obrazovanjem širom svijeta, uključujući i Pakistan - saopštila je njena porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana