Mafija pustoši centre za migrante po Italiji

Priredio: Boris Đurić
Mafija pustoši centre za migrante po Italiji

Rim - Skoro 36 miliona evra, koje je italijanska vlada dala za zbrinjavanje migranata u toj zemlji, završilo je u džepovima sveštenika i mafije koji su trošili novac na skupe hotele i restorane, dok je izbjeglicama servirana užegla piletina, a često bi im izmicao i takav obrok.

Vlada je novac za zbrinjavanje migranata dodijelila imigracionom centru smještenom u naselju Izola di Kapo Ricuto na jugu zemlje, gdje su izbjeglice našle privremeno utočište nakon što su prešle pustinje, ratne zone i nemirno more. Međutim, umjesto da im se utoli glad i da konačno predahnu, uglavnom su u tom centru dobijali malo užegle piletine. Izbjeglice bi ostajale i bez takvog obroka kada bi u kuhinji nestalo hrane, dok su istovremeno sveštenik Eduardo Skordio i upravnik centra trošili ogromne sume novca na luksuzne hotele i restorane, uživajući u skupocjenim vinima. Milione evra sakrili su u tri kućna sefa.

Njihovi partneri - mafijaši "Ndrangete" tim novcem su kupovali kade sa zlatnim česmama, a neki su krili velike sume novca u plastičnim vrećama sakrivenim u kaminima.

Sveštenik Eduardo Skordio i njegovi saradnici organizovali su prevaru koja je progutala gotovo 36 miliona evra vladinog novca, odnosno više od trećine od 102 miliona evra koji su davani centru u posljednjih deset godina. Skordio je uhapšen i nalazi se u pritvoru. Ovaj slučaj u regiji Kalabrija jedan je od najočiglednijih primjera kako je loša sudbina ljudi postala unosna prilika za mafijaše i korumpirane zvaničnike u momentu kada se Italija bori da olakša upliv migranata, kojih je samo ove godine bilo više od 83.000.

U posljednjih nekoliko godina centri širom Italije su ugašeni zbog prevara ili zloupotrebe javnog novca.

- Mafijaši su tamo gdje je moć i novac - kaže Nikola Grateri, glavni tužilac u gradu Katanzaro u Kalabriji, koja je dom jedne od najmoćnijih italijanskih mafijaških organizacija - "Ndrangete".

Osim krijumčarenja kokaina, mafijaši "Nadrangete" su se ranije bavili i iznudama i javnim tenderima.

- Sada se bave kockanjem i pustošenjem centara za migrante - kaže Grateri i dodaje da je to samo jedan od načina da mafija postane bogatija.

Vlada u Rimu i EU su izdvajali oko 30 evra po migrantu za dan u centru. Novac je trebalo da bude utrošen na hranu, smještaj, lične stvari i socijalne radnike i učitelje italijanskog jezika. Pokazalo se da centar nije nudio ni dovoljno hrane, a migranti nisu dobijali ni dnevni džeparac od 2,5 evra. Centar je lažno uvećavao broj migranata i tako su dobijali još više novca, koji je trošen za izgradnju bioskopske dvorane, sportskog igrališta, osnivanje turističkih agencija i iznajmljivanje brodova da bi mogli uživati u tirkiznim vodama Kapo Ricuta. Dio novca je išao direktno "Nadrangeti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana