Мафија пустоши центре за мигранте по Италији

Приредио: Борис Ђурић
Мафија пустоши центре за мигранте по Италији

Рим - Скоро 36 милиона евра, које је италијанска влада дала за збрињавање миграната у тој земљи, завршило је у џеповима свештеника и мафије који су трошили новац на скупе хотеле и ресторане, док је избјеглицама сервирана ужегла пилетина, а често би им измицао и такав оброк.

Влада је новац за збрињавање миграната додијелила имиграционом центру смјештеном у насељу Изола ди Капо Рицуто на југу земље, гдје су избјеглице нашле привремено уточиште након што су прешле пустиње, ратне зоне и немирно море. Међутим, умјесто да им се утоли глад и да коначно предахну, углавном су у том центру добијали мало ужегле пилетине. Избјеглице би остајале и без таквог оброка када би у кухињи нестало хране, док су истовремено свештеник Едуардо Скордио и управник центра трошили огромне суме новца на луксузне хотеле и ресторане, уживајући у скупоцјеним винима. Милионе евра сакрили су у три кућна сефа.

Њихови партнери - мафијаши "Ндрангете" тим новцем су куповали каде са златним чесмама, а неки су крили велике суме новца у пластичним врећама сакривеним у каминима.

Свештеник Едуардо Скордио и његови сарадници организовали су превару која је прогутала готово 36 милиона евра владиног новца, односно више од трећине од 102 милиона евра који су давани центру у посљедњих десет година. Скордио је ухапшен и налази се у притвору. Овај случај у регији Калабрија један је од најочигледнијих примјера како је лоша судбина људи постала уносна прилика за мафијаше и корумпиране званичнике у моменту када се Италија бори да олакша уплив миграната, којих је само ове године било више од 83.000.

У посљедњих неколико година центри широм Италије су угашени због превара или злоупотребе јавног новца.

- Мафијаши су тамо гдје је моћ и новац - каже Никола Гратери, главни тужилац у граду Катанзаро у Калабрији, која је дом једне од најмоћнијих италијанских мафијашких организација - "Ндрангете".

Осим кријумчарења кокаина, мафијаши "Надрангете" су се раније бавили и изнудама и јавним тендерима.

- Сада се баве коцкањем и пустошењем центара за мигранте - каже Гратери и додаје да је то само један од начина да мафија постане богатија.

Влада у Риму и ЕУ су издвајали око 30 евра по мигранту за дан у центру. Новац је требало да буде утрошен на храну, смјештај, личне ствари и социјалне раднике и учитеље италијанског језика. Показало се да центар није нудио ни довољно хране, а мигранти нису добијали ни дневни џепарац од 2,5 евра. Центар је лажно увећавао број миграната и тако су добијали још више новца, који је трошен за изградњу биоскопске дворане, спортског игралишта, оснивање туристичких агенција и изнајмљивање бродова да би могли уживати у тиркизним водама Капо Рицута. Дио новца је ишао директно "Надрангети".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана