Луксузни бункери штите богаташе од апокалипсе

Превео: Борис Ђурић
Луксузни бункери штите богаташе од апокалипсе

Топика - Богате породице широм САД купују луксузне апартмане саграђене дубоко испод земље како би се заштитиле од нуклеарног напада или природних катастрофа, а упркос чињеници да коштају и по неколико милиона долара, помама за овим склоништима не јењава.

Иновативни предузетник Лери Хол каже да су муштерије које су обишле станове одушевљене.

 - Имао сам неколико клијената који су буквално плакали од радости - каже Хол.

Ови станови смјештени су метрима испод земље у бившој лансирној рампи за интерконтиненталне балистичке ракете, усред Канзаса.

Хол је свој пројекат назвао "Станови опстанка".

- Станови могу издржати нуклеарни напад и не само да нуде физичку заштиту, већ и менталну - додао је овај иновативни предузетник.

Упркос чињеници да сваки кошта неколико милиона долара и са почетном цијеном од 1,5 милиона долара, Хал каже да постоји велика потражња. Све је почело након напада 9. септембра у Њујорку, када је Хол дизајнирао и правио рачунарске дата центре.

Он је тада дошао на идеју да направи дата центар који би могао издржати напад нуклеарним оружјем.

Убрзо је неколико људи показало интересовање за његов нови пројекат. Хол је затим врло брзо проширио своју понуду на бункере који нуде дуготрајну заштиту за његове становнике у случају нуклеарног напада или појаву великих епидемија. За нови пројекат је изабрао бункер у Канзасу, а иако су постојали бројни изазови за његово преуређивање, оно је имало једну велику предност - било је отпорно на нуклеарни напад.

Хол је потрошио милионе долара за инсталирање посебних система за филтрирање ваздуха и воде, читав низ енергетских извора, укључујући и енергију вјетра, као и капацитете за узгајање биљака и риба. На улазу у бункер постављени су наоружани редари. Ту је и много других ствари као што је биоскопска дворана, базен за пливање, хируршка сала, мини-терен за голф, чак и стијена за пењање.

- Ово је као минијатурни крузер. Сви говоре да се овдје добро спава - додао је Хол.

Психолошки аспект

Посебна пажња посвећена је психолошким аспектима боравка у затвореном простору дуже вријеме. Постављено је посебно освјетљење, собе имају различиту висину, док су највише просторије тамо гдје се људи друже.

- Најниже су у медицинском одјељењу гдје се људи осјећају рањиво - навео је Хол. У случају да морају дуже живјети у бункеру људи би добили послове које би сваког мјесеца мијењали.

- Један мјесец би радили у продавници, други мјесец у башти - истакао је Хол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана