Лове мафијаше у шумама јужне Италије

Припремио: Борис Ђурић
Лове мафијаше у шумама јужне Италије

Рим - Незванични центар једне од најмоћнијих мафија на свијету "Надрангете" је градић Сан Лука, смјештен високо на обронцима планине Аспромонте, у јужној италијанској регији Калабрија.

На улазу у градић дјеца на скутерима упозоравају становнике о доласку странаца, што је недавно био случај са доласком "Калабријских ловаца", јединице италијанске војске фокусиране на хватање одбјеглих босова "Надрангете".

"Ловци" су по доласку у Сан Луку, у којем живи око 4.000 становника, од којих је трећина у затвору, затекли напуштене улице и гробну тишину.

- Знају да смо дошли и сви су побјегли кућама - каже командант "Калабријских ловаца" Мило Авени.

Дјеца из градића нијемо су посматрала органе реда, а поглед им је најчешће био упрт у ципеле полицајаца. То није случајност.

- Ако су мокре, дјеца схватају да смо били у патроли у шуми, гдје се углавном крију мафијаши када их органи реда траже и гдје крију свој плијен - каже агент Микеле.

Истиче да је пронашао на десетине бункера, разна скровишта унутар бунара и великих камина, али и скровишта са тунелима од неколико стотина метара.

- У једном од њих су чак били скејтборди којима су босови долазили до скровишта - јасан је Микеле.

"Надрангета" дјелује у виду породичних група смјештених у малим градовима и у њу се тешко може инфилтрирати. Ипак, "Ловци" су недавно ухапсили боса Ђиролама Фашинерија у напуштеној кући смјештеној дубоко у шуми Аспромонтеа. Током патролирања пронашли су одјећу, храну, двоглед и пиштољ у кући.

Затим су открили бункер у којем се Фашинери скривао. Авени је са ентузијазмом показивао слику његових људи како стоје поред ухапшеног боса.

- Сликање са бјегунцима је врста ватреног крштења за нас. Оно је важан дио нашег лова - каже Авени додајући да јединица свој посао не ради због славе или новца, већ због вјеровања да се мафија може побиједити.

Многи његови агенти боре се против неправде још од када су били дјеца.

- Одувијек смо живјели поред мафијаша. Калабрија је као тијело које има рак против којег се борите од рођења. У школу сам ишао са дјецом мафијаша као и дјецом њихових жртава - каже агент Андреа.

Додао је да је хватање мафијашких босова сложена активност која захтијева дубоко знање кодова и ритуала "Ндрангете".

- Када идемо да ухапсимо неког бјегунца, његова жена нас прво понуди кафом, што ми прихватамо. У међувремену он припрема своје ствари и брије браду. Све је ритуал - спуштамо се на њихов ниво да бисмо их могли погледати у очи - истакао је Андреа.

Породица

"Ндрангета" је једна од четири врсте мафије - уз сицилијанску "Коза ностру," напуљску "Камору" и пуљску "Сакра корона униту" које се препознају по регијама у Италији из којих су потекле.

Специфичност "Ндрангете" је у чињеници да је организована у "ндрине" (породице) и то у дословном смислу. Чланови "Ндрангете" припадници су породице, традиционално и историјски. Свака породица даје организацији обавезно најстаријег сина од дана пунољетности. То је тајна њене непробојности, али и моћи која се огледа у комплетној контроли свјетске трговине кокаином вриједне 44 милијарде евра добити годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана