Лама медитира већ 90 година?

Лама медитира већ 90 година? 01.11.2017 12:37 | Агенције

Улан Уде - Будистички свештеник (лама) из руске Бурјатије Даши-Доржо Итигелов умро је 1927. године, његово тијело је мумификовано, али неки необични показатељи сугеришу да је он, можда, и даље жив.

Прије 90 година лама је сјео у позу лотоса, окупио своје ученике, замолио их да се моле за њега и "отишао у нирвану", односно умро.

- Посјетите и погледајте моје тијело кроз 30 година, а кроз 75 година га извадите из земље - рекао је тада он.

У том сједећем положају Итигелов је премјештен у ковчег од кедровог дрвета и посут сољу, како је и затражио.

Експертиза Итигеловљевог тијела рађена је 2005. године, након чега су будистички свештеници стриктно забранили било какво провјеравање и фотографисање.

Послије првог отварања ковчега забиљежено је да су ламини зглобови, наводно, били покретљиви, кожа је и даље била еластична, а у предјелу срца се осјећала топлота. Промијенили су му одијело и поново га закопали, што је поновљено 1973. године.

Као што је Итигелов и затражио, 2002. године су га у сандуку извадили из земље и пренијели у Иволгински дацан, будистички манастир близу Улан-Удеа.

Ујутро је дошао вјештак судске медицине и сандук је отворен. Со му је била до рамена, а глава је, по ријечима свједока, изгледала као да је жив.

- Унутрашњи органи су му сачувани, као и очи. Недавно је један стручњак рекао да Итигелов има тијело човјека који је умро прије неколико часова - истиче Јанжима Васиљева, директор Института "Пандито Хамбо" ламе Итигелова.

Откако је извађено из саркофага тијело сваке године добија по два килограма, а за шест година постало је теже за десет килограма. Понекад се на тијелу примјећује влага која подсјећа на зној.

Међутим, те појаве научници објашњавају чињеницом да је лама јео много махуна, у којима има брома, који може да смањи осјетљивост организма и ограничи стимулативне импулсе споља, а да готово не утиче на дијелове мозга који су задужени за дисање и крвоток.

У монашким причама се о овом човјеку помињу многе невјероватне чињенице, попут легенде да се вода пред њим раздвојила.

Процјене научника

Како наводи "Руски вјесник", научници претпостављају да је Итигелов помоћу самохипнозе искључио функције свога организма задужене за размјену енергије. Затим је ушао у дубоку медитацију, затим у анабиозу, послије чега је наступила смрт.

(Агенције)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица