Kraljica traži čuvara vaza i slika

Preveo: Boris Đurić
Kraljica traži čuvara vaza i slika

London - Britanska kraljica poznata je da s vremena na vrijeme daje oglas za posao koji potencijalnim kandidatima daje jedinstvenu priliku da rade u svjetski poznatim kraljevskim odajama, kao što su Bekingemska palata i dvorac Vindzor, a ovih dana traži ljude koji će besprijekorno održavati domaćinstvo i brinuti o istorijskim vazama.

Kraljevsko gazdinstvo, organizacija koja upravlja imovinom kraljice Elizabete Druge, raspisalo je ovih dana oglas za dva čistača, a iako djeluje da je pitanju posao koji ne zahtijeva mnogo umijeća od budućih radnika se traži da u sobama ne bude "nijedna mrlja ili packa prije nego na hiljade gostiju dođe".

Pored usisavanja, brisanja prašine i sterilisanja budući radnici će se morati brinuti o istorijskim vazama i slikama koje je, kako se navodi, nemoguće zamijeniti, kao i o delikatnim materijalima i veoma starom namještaju. 

U oglasu se navodi da čistač treba da bude osoba koja je ponosna na svoj posao i sa velikom posvećenošću detaljima, kao i da ima dobru organizaciju vremena, da bi se sve počistilo.

Oni će raditi pet dana u sedmici, imaće 33 dana godišnjeg odmora kao i besplatan ručak. Visina plate nije označena, ali za radno mjesto pomoćnika u kuhinji, koji se takođe traži, godišnja plata iznosi 20.000 evra.

Poznato je da perač posuđa zarađuje 19.000 evra, pomoćnik vrtlara 20.000 evra godišnje, dok privatni sekretar kraljice ima 166.000 evra a glavni blagajnik gazdinstva 205.000 godišnje.

Kraljica je poznata po oglašavanju specifičnih poslova. Tako je u aprilu objavljeno da želi zaposliti osobu koja bi  "razgibavala" njene nove cipele. Posao se sastoji u nošenju cipela po cijeli dan u prostorijama Bekingemske palate i to isključivo po tepisima i u vrijeme javnih posjeta. Kraljica takođe zapošljava majstora za konje, astronoma, botaničara, majstora kraljevske muzike, skulptora, čuvara kraljevskih markica, nadglednika slika i nadstojnika labudova.

Povećanje troškova

Prihodi britanske kraljice biće povećani za osam odsto, nakon što je objavljeno da je profit od posjeda britanske krune povećan za 24 miliona funti.

Godišnji troškovi britanske kraljice, u koje spadaju plate za članove domaćinstava, zvanična putovanja i održavanje palate, biće povećani za više od šest miliona funti za period 2018/19. Ova odluka dolazi nakon što je saopšteno da su zvanični neto troškovi kraljice prošle godine porasli za dva miliona funti, na skoro 42 miliona funti (47,6 miliona evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana