Краљица тражи чувара ваза и слика

Превео: Борис Ђурић
Краљица тражи чувара ваза и слика

Лондон - Британска краљица позната је да с времена на вријеме даје оглас за посао који потенцијалним кандидатима даје јединствену прилику да раде у свјетски познатим краљевским одајама, као што су Бекингемска палата и дворац Виндзор, а ових дана тражи људе који ће беспријекорно одржавати домаћинство и бринути о историјским вазама.

Краљевско газдинство, организација која управља имовином краљице Елизабете Друге, расписало је ових дана оглас за два чистача, а иако дјелује да је питању посао који не захтијева много умијећа од будућих радника се тражи да у собама не буде "ниједна мрља или пацка прије него на хиљаде гостију дође".

Поред усисавања, брисања прашине и стерилисања будући радници ће се морати бринути о историјским вазама и сликама које је, како се наводи, немогуће замијенити, као и о деликатним материјалима и веома старом намјештају. 

У огласу се наводи да чистач треба да буде особа која је поносна на свој посао и са великом посвећеношћу детаљима, као и да има добру организацију времена, да би се све почистило.

Они ће радити пет дана у седмици, имаће 33 дана годишњег одмора као и бесплатан ручак. Висина плате није означена, али за радно мјесто помоћника у кухињи, који се такође тражи, годишња плата износи 20.000 евра.

Познато је да перач посуђа зарађује 19.000 евра, помоћник вртлара 20.000 евра годишње, док приватни секретар краљице има 166.000 евра а главни благајник газдинства 205.000 годишње.

Краљица је позната по оглашавању специфичних послова. Тако је у априлу објављено да жели запослити особу која би  "разгибавала" њене нове ципеле. Посао се састоји у ношењу ципела по цијели дан у просторијама Бекингемске палате и то искључиво по теписима и у вријеме јавних посјета. Краљица такође запошљава мајстора за коње, астронома, ботаничара, мајстора краљевске музике, скулптора, чувара краљевских маркица, надгледника слика и надстојника лабудова.

Повећање трошкова

Приходи британске краљице биће повећани за осам одсто, након што је објављено да је профит од посједа британске круне повећан за 24 милиона фунти.

Годишњи трошкови британске краљице, у које спадају плате за чланове домаћинстава, званична путовања и одржавање палате, биће повећани за више од шест милиона фунти за период 2018/19. Ова одлука долази након што је саопштено да су званични нето трошкови краљице прошле године порасли за два милиона фунти, на скоро 42 милиона фунти (47,6 милиона евра).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана