Коначно рjешена тајна Бермудског троугла?

Агенције
Коначно рjешена тајна Бермудског троугла?

Тајна Бермудског троугла можда је напокон рjешена.

Ових 500.000 квадратних километара који се протежу на сjеверу Атлантског океана проглашавани су кривим за нестанак најмање 75 авиона и више од стотину бродова кроз вијекове. Научници сад тврде да иза “смртоносног троугла” заправо стоје хексагонални облаци који стварају вјетровите ваздушне бомбе које се крећу брзином од чак 273 километра на сат, пише Мирор.


Те смртоносне експлозије у ваздуху могу преокренути бродове и срушити авионе у океан, тврде.

Научници такође тврде да се масивни облаци појављују изнад западног рта острва Бермуда у распону од 30 до 90 километара.

Сателитски метеоролог Стив Милер са Универзитета Колорадо рекао је за "Science Channel" да равне ивице код облака иначе нису типичне, већ су облаци углавном распршени.

Помоћу радарских сателита за проучавање појава испод облака утврђено је да су вјетрови у нивоу мора досезали брзину од 273 километра на сат. Ти су вјетрови били довољно снажни да подигну таласе високе 13 метара, док се ваздушне бомбе обрушавају на површину океана.

“Ти типови хексагоналних облака изнад океана су у суштини ваздушне бомбе. Формирају их микроексплозије и они су скупине ваздуха које излазе из дна облака и ударају у океан, стварајући таласе који понекад могу бити огромни па се међусобно сударају”, тврди метеоролог Ренди Цервини.

Бермудски троугао налази се источно код Бахама и западно од острва Бермуда на сјеверу Атлантског океана.

Најстарији извјештаји потичу из 1492. године кад је Кристофор Колумбо извјестио о чудним свјетлима и активностима компаса у том подручју.

Прво забиљежено потапање брода датира из 1609. године кад је енглески брод "The Sea Venture" уништен на источном крају острва Бермуда, након чега су се преживjели населили на острво као први људи на њему.

Једна од језивијих прича је она о путовању брода "Ellen Austin" из 1881. године, кад је посада наводно налетjела на други брод, на којем се није налази нико. Одлучили су да укрцају дио своје посаде на тај број и довесду оба брода у Њујрок, али брод је изненада нестао.

Потом се поновно појавио без икога на њему, а потом опет нестао.

Нестанак "USS Cyclops" и његових 309 чланова посаде 1918. године такође је приписан дjеловању Бермудског троугла.

Један од најпознатијих нестанака је онај ета 19, кад је пет борбених авиона изгубило контакт с авионом у којем су се налазили кадети америчке морнарице. Свих 14 војника је нестало, као и 13 чланова посаде авиона који је кренуо да их тражи.

Пилот авиона Груман Кугар 1991. године јавио се контроли лета и тражио допуштење да повећа своју висину. Док ју је повећавао изненада је нестао с радара.

Посљедња забиљежена трагедија била је нестанак теретног брода "Ел Фаро" 2015. године, на којем су се налазила 33 члана посаде. Брод је захватио ураган недалеко од јужне обале Бахама прошлог децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана