Kineski burkini zaštita od sunca i hladne vode

Priredio: Boris Đurić
Kineski burkini zaštita od sunca i hladne vode

Peking - Nova verzija kupaćeg kostima, poznatog kao fejskini, koji prekriva lice i čitavo tijelo i čija je namjena da zaštiti kupače od sunca i hladne vode u kojoj se kupaju, predstavljena je ovih dana u Kini.

Kineskinje se na plaži sakrivaju ispod suncobrana, stavljaju na sebe nekoliko slojeva odjeće i nose šešire sa velikim obodom. Sada to više ne moraju jer im je na raspolaganju fejskini.

Ta vrsta kupaćih kostima je izazvala veliku debatu u Francuskoj i dovela do zabrane nošenja u nekoliko gradova. Burkini, kako su ovi kostimi poznati u Evropi, nose muslimanke koje žele da im se na plaži ne vidi veći dio tijela i to uglavnom rade iz religioznih razloga.

Kineski burkini je kreirala šezdesetogodišnja Zang Šifan, koja je u prvi mah napravila samo masku za plivače da bi se odbranili od uboda meduza i opekotina od sunca. Prije 12 godina kreirala je masku koja prekriva čitavo lice, dok kasnije verzije prekrivaju i čitavo tijelo.

Na maski za lice se prave rupe za oči, nos i usta. Ovi kostimi, koji se prave od elastičnih materijala, postali su popularni u Kini, naročito u priobalnom gradu Kingdau, koji broji oko devet miliona stanovnika.

- Koristim fejskini gotovo deset godina. On je mnogo bolji nego krema za zaštitu od sunca, koja spadne čim se nađem u vodi. Voda u ovim područjima zna biti hladna, tako da me fejskini štiti, a i komforan je za nošenje - kaže Vang Huimei.

Fejskini dolazi u različitim šemama i bojama i iako je u početku ismijavan, danas je prilično popularan među mlađim Kineskinjama, ali i Kinezima.

Mnoge žene koje nose ove interesantne kostime se pitaju zašto francuska vlada pravi toliku buku oko burkinija.

- Ne vidim smisla u tome. Mislila sam da su bikiniji ti koji se ne mogu zabraniti - kaže Zang.

Ona godišnje proda oko 20.000 fejskinija, mada priznaje da nije imala uspjeha sa prodajom u inostranstvu.

- Pokušali smo promovisati svoje proizvode u inostranstvu nakon što su se slike Kineskinja koje ih nose proširile na društvenim mrežama. Međutim, to nije ispalo dobro i imali smo samo nekoliko narudžbi iz Australije, Hongkonga i Tajvana - kazala je ona.

Britanija

Fotografija na kojoj policija primorava ženu muslimanske vjeroispovijesti da skine burkini na plaži na francuskoj rivijeri pokrenula je lavinu različitih komentara. Ipak, jedan kratak komentar čitaoca iz Britanije pokazao je koliko je ta rasprava, iz njegovog ugla, apsurdna.

Henri Stjuart poslao je svoje mišljenje redakciji na temu burkinija, koji je vrlo brzo postao hit na društvenim mrežama.

- Nijedna žena u burki nikada mi nije naudila na bilo koji način. Ali me je, bez objašnjenja, otpustio muškarac u odijelu - napisao je Stjuart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana