Kinder jaje u Americi je zabranjeno ali je oružje legalno

Agencije
Kinder jaje u Americi je zabranjeno ali je oružje legalno

Tragedija koja se dogodila u Las Vegasu još jednom je pokrenula diskusije o zakonima koji dozvoljavaju i umnogome olakšavaju posjedovanje oružja.

U mnogim američkim državama, poput Nevade, nije vam potrebna dozvola da biste kupili oružje, ne treba vam čak ni licenca, a ne postoji ni kontrola količine pištolja koje možete da posjedujete. A onda, s druge strane, zakon u Americi je veoma oštar za slijedeće stvari:

Kinder jaja

Jedna od omiljenih dječjih poslastica bez koje je gotovo nemoguće zamisliti djetnjstvo zabranjena je u SAD. Naime, Food and Drug Administration (FDA) zabranila je uvoz kinder jaja zbog opasnosti da su igračkice koje se nalaze u jajima potencijalno opasne i mogu izazvati gušenje.

Haggis

Škotski specijalitet od ovčijih iznutrica takođe je zabranila FDA. Amerikanci mogu da naprave ovakav specijalitet sami, ali SAD neće dozvoliti uvoz nijedne namirnice koja sadrži ovčija pluća.

Peraja ajkula

Tradicionalan kineski specijalitet protjeran je iz Kalifornije 2011. godine. Organizacije za zaštitu životinja su željele da se stane na put ubijanju ajkula, a sada se sve ulovljene ajkule vraćaju nazad u more.

Najdžela Loson

Najdžela nije mogla da se ukrca u avion Britiš ervejza za Ameriku nakon što je u javnosti priznala da je konzumirala drogu. Zabrana nije dugo trajala i ukinuta je kada je pripremala svoju emisiju "The Taste".

Bradavice

Promotivni poster za Sin City 2 na kojem se nalazi Eva Grin zabranjen je u SAD jer je „previše provokativan".

Rječnik

Deseto izdanje rečnika The Merriam-Webster zabranjeno je u dečjim učionicama širom Kalifornije 2010. godine nakon što se jedan roditelj žalio da je njegovo dijete pronašlo definiciju oralnog seksa.

Igre na sreću

U Sjevernoj Karolini igre na sreću ne smiju da traju duže od pet sati, osim ako se ne održavaju na sajmu.

Ledeni izazov

SAD su zabranile svojim diplomatama da pristaju na ledeni izazov čak i ako je u humanitarne svrhe. Kako je objašnjeno iz Stejt departmenta, ljudi od javnog značaja ne smiju da prihvataju takve izazove „bez obzira na to kakva je njihova svrha".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana