Kastrovom čajkom ulicama Havane

Boris Đurić, Huffington Post
Kastrovom čajkom ulicama Havane

U bivšem životu to su bila vozila "komandantea"- flota crnih sovjetskih limuzina koje su godinama stajale na raspolaganju članovima predsjedništva Kastrove Kube. Ove limuzine se odavno ne koriste u državnoj službi i pretvorene su u taksi vozila u Havani i služe da poboljšaju doživljaj turistima tokom vožnje po glavnom gradu.

- Kada im kažem odakle dolazi automobili oni sa zadovoljstvom sjedaju na zadnja sjedišta i počinju se ponašati kao važne osobe - objašnjava Moizes Suarez koji posljednje tri godine vozi ovo predsjedničko vozilo.

Luksuzna vozila su proizvele ruske fabrike "Gaz" i "Zil" šezdesetih i sedamdesetih godina. Među onim koji su bili poslani u Kubu našao se i "zil-111" prvi kabrio model ove firme i lični poklon za Fidela Kastra od strane sovjetskog predsjednika Nikite Hruščova.

Oni su ranije bili često korišćeni da prevoze strane zvaničnike. Najmanje jedno od ovih vozila je povremeno koristio i sam Kastro mada je on više volio vojne džipove. Kada je bivši američki predsjednik Džimi Karter učinio istorijsku posjetu Kubi 2002. godine, Kastro, koji je uvijek bio sklon teatralnom ponašanju, pokupio ga je sa aerodroma u sovjetskoj limuzini iako je kubanska vlada u to vrijeme nabavila flotu luksuznih "mercedesa".

Pedesetosmogodišnji Suarez, koji vozi za državnu kompaniju "Cubatadži", kaže da je 14 od sovjetskih limuzina prešlo u ruke njegove kompanije prije nekih pet godina i 10 od tih vozila još uvijek se nalaze na cesti.

Mnogi aspekti njegove "gaz čajke" su originalni počev od žutog tapacirunga pa do radija sa ćiriličnim oznakama. U jednom trenutku u njega je ubačen "mercedesov" motor, ali ovake prepravke su česte na Kubi u kojoj vlada hronični nedostatak auto-dijelova.

Na vozačevim vratima se nalazi mala naljepnica "Nasmij se Isus te voli" što je svojevrsna ironija, jer je Kuba zvanično ateistička zemlja već nekoliko decenija, mada je ova politika izbačena iz kubanskog ustava devedesetih godina.

U limuzinu može stati šest putnika i svi imaju relativni komfor. Ipak, uprkos relativno velikom prostoru za noge, teško da se vožnja ovim vozilom može više označiti luksuznom. Unutrašnji dijelovi sa lažnim drvetom su načeti i gule se dok izbledjela smeđa sjedišta imaju memljiv miris koji podsjeća na miris cigareta.

Bez obzira na to, vožnja "čajkom" je novi način da se vidi bulevar Maleson ili Trg revolucije gdje stoji velika skulptura argentinskog revolucionara Ernesta Če Gevare. Suarez kaže da se oko cijene prevoza može pregovarati, od samo nekoliko dolara za brzi prevoz pa do 100-140 dolara za cjelodnevni izlazak izvan glavnog grada.

Nedavno se jedna grupa španskih turista slikala pored njegovog vozila dok je stajao ispred velikog piramidalnog spomenika kubanskom heroju nezavisnosti Hoze Martiju.

- Zaista je uzbudljivo da se može vidjeti istorijski dio Kube. Ovo je potpuno različita vrsta automobila na koje smo obično navikli - rekao je Migel Tores, turista iz Barselone.

Kako Suarez prolazi gradom tako se mnogi ljudi okreću za njim. Ne samo turisti već i Kubanci koji odmah prepoznaju jedno od Kastrovih vozila.

- Mnogi vozači staju pored mene na semaforu i počnu mi se osmjehivati i dobacivati: "Da nikada nisi ni pomislio da ćeš jednog dana voziti komandanteovu limuzinu. Upravljaš zaista izuzetnim vozilom " - objašnjava Suarez kako mu govore vozači dok prolazi pored njih sa otvorenim prozorom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana