Кастровом чајком улицама Хаване

Борис Ђурић, Huffington Post
Кастровом чајком улицама Хаване

У бившем животу то су била возила "командантеа"- флота црних совјетских лимузина које су годинама стајале на располагању члановима предсједништва Кастрове Кубе. Ове лимузине се одавно не користе у државној служби и претворене су у такси возила у Хавани и служе да побољшају доживљај туристима током вожње по главном граду.

- Када им кажем одакле долази аутомобили они са задовољством сједају на задња сједишта и почињу се понашати као важне особе - објашњава Моизес Суарез који посљедње три године вози ово предсједничко возило.

Луксузна возила су произвеле руске фабрике "Газ" и "Зил" шездесетих и седамдесетих година. Међу оним који су били послани у Кубу нашао се и "зил-111" први кабрио модел ове фирме и лични поклон за Фидела Кастра од стране совјетског предсједника Никите Хрушчова.

Они су раније били често коришћени да превозе стране званичнике. Најмање једно од ових возила је повремено користио и сам Кастро мада је он више волио војне џипове. Када је бивши амерички предсједник Џими Картер учинио историјску посјету Куби 2002. године, Кастро, који је увијек био склон театралном понашању, покупио га је са аеродрома у совјетској лимузини иако је кубанска влада у то вријеме набавила флоту луксузних "мерцедеса".

Педесетосмогодишњи Суарез, који вози за државну компанију "Цубатаџи", каже да је 14 од совјетских лимузина прешло у руке његове компаније прије неких пет година и 10 од тих возила још увијек се налазе на цести.

Многи аспекти његове "газ чајке" су оригинални почев од жутог тапацирунга па до радија са ћириличним ознакама. У једном тренутку у њега је убачен "мерцедесов" мотор, али оваке преправке су честе на Куби у којој влада хронични недостатак ауто-дијелова.

На возачевим вратима се налази мала наљепница "Насмиј се Исус те воли" што је својеврсна иронија, јер је Куба званично атеистичка земља већ неколико деценија, мада је ова политика избачена из кубанског устава деведесетих година.

У лимузину може стати шест путника и сви имају релативни комфор. Ипак, упркос релативно великом простору за ноге, тешко да се вожња овим возилом може више означити луксузном. Унутрашњи дијелови са лажним дрветом су начети и гуле се док избледјела смеђа сједишта имају мемљив мирис који подсјећа на мирис цигарета.

Без обзира на то, вожња "чајком" је нови начин да се види булевар Малесон или Трг револуције гдје стоји велика скулптура аргентинског револуционара Ернеста Че Геваре. Суарез каже да се око цијене превоза може преговарати, од само неколико долара за брзи превоз па до 100-140 долара за цјелодневни излазак изван главног града.

Недавно се једна група шпанских туриста сликала поред његовог возила док је стајао испред великог пирамидалног споменика кубанском хероју независности Хозе Мартију.

- Заиста је узбудљиво да се може видјети историјски дио Кубе. Ово је потпуно различита врста аутомобила на које смо обично навикли - рекао је Мигел Торес, туриста из Барселоне.

Како Суарез пролази градом тако се многи људи окрећу за њим. Не само туристи већ и Кубанци који одмах препознају једно од Кастрових возила.

- Многи возачи стају поред мене на семафору и почну ми се осмјехивати и добацивати: "Да никада ниси ни помислио да ћеш једног дана возити командантеову лимузину. Управљаш заиста изузетним возилом " - објашњава Суарез како му говоре возачи док пролази поред њих са отвореним прозором.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана