Japanska šuma smrti: Mjesto na kome ni kompasi ne rade

Japanska šuma smrti: Mjesto na kome ni kompasi ne rade 14.07.2017 16:37 | Agencije

Aokigahara se prostire na 30 kvadratnih kilometara na sjeverozapadnom dijelu planine Fudži u Japanu, a smatra se drugim mjestom s najvećim brojem samoubistava u svijetu.

Gusto drveće preprliće svoje grane i korijenje na površini od 30 kvadratnih kilometara na sjeverozapadnom dijelu planine Fudži u Japanu, a posebno je po tome što raste na skoreloj lavi koja se izlila ovim područjem nakon posljednje velike erupcije ovog vulkana, 864. godine.

Na zapadnom dijelu šume Aokigahara nalaze se i pećine ispunjene ledom, a ti dijelovi poprilično su popularni među turistima i školarcima koje često ovde dovode na izlete.

Ipak, ovo "More drveća", kako ga zovu Japanci, nije toliko popularno zbog svojih prirodnih posebnosti. U Japanu je Aokigahara postala poznata i kao "Šuma samoubistava". Naime, svake godine vlasti i dobrovoljni volonteri u šumi pronađu stotinak tijela osoba koji su sami odlučili da napuste ovaj svijet. Tako je ovo drugo mjesto s najvećim brojem samoubistava u svjetu, odmah iza mosta Golden gejt.

Još od 1950-ih japanski biznismeni znali su da "zalutaju" u šumu i nikada više ne izađu. U prošlosti je ovo mjesto služilo i za praktikovanje japanskog običaja ubisutea, odnosno ostavljanja starijih i onemoćalih članova porodice da umru na zabačenim mjestima.

Japanska policija čak je na drveću postavila znakove da ih kontaktiraju prije nego što se odluče na fatalni korak.

Ima i onih koji vjeruju da drveće sprečava sve koji uđu na područje Aokigahare da iz njega izađu. Svemu tome doprinosi i to što kompasi u ovoj šumi ne rade.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica