Јапанска шума смрти: Мјесто на коме ни компаси не раде

Агенције
Јапанска шума смрти: Мјесто на коме ни компаси не раде

Аокигахара се простире на 30 квадратних километара на сјеверозападном дијелу планине Фуџи у Јапану, а сматра се другим мјестом с највећим бројем самоубистава у свијету.

Густо дрвеће препрлиће своје гране и коријење на површини од 30 квадратних километара на сјеверозападном дијелу планине Фуџи у Јапану, а посебно је по томе што расте на скорелој лави која се излила овим подручјем након посљедње велике ерупције овог вулкана, 864. године.

На западном дијелу шуме Аокигахара налазе се и пећине испуњене ледом, а ти дијелови поприлично су популарни међу туристима и школарцима које често овде доводе на излете.

Ипак, ово "Море дрвећа", како га зову Јапанци, није толико популарно због својих природних посебности. У Јапану је Аокигахара постала позната и као "Шума самоубистава". Наиме, сваке године власти и добровољни волонтери у шуми пронађу стотинак тијела особа који су сами одлучили да напусте овај свијет. Тако је ово друго мјесто с највећим бројем самоубистава у свјету, одмах иза моста Голден гејт.

Још од 1950-их јапански бизнисмени знали су да "залутају" у шуму и никада више не изађу. У прошлости је ово мјесто служило и за практиковање јапанског обичаја убисутеа, односно остављања старијих и онемоћалих чланова породице да умру на забаченим мјестима.

Јапанска полиција чак је на дрвећу поставила знакове да их контактирају прије него што се одлуче на фатални корак.

Има и оних који вјерују да дрвеће спречава све који уђу на подручје Аокигахаре да из њега изађу. Свему томе доприноси и то што компаси у овој шуми не раде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана