Japanska Jovanka Orleanka novi premijer?

Priredio: Boris Đurić
Japanska Jovanka Orleanka novi premijer?

Tokio - Tomomi Inada, srednje rangiran član Partije liberalnih demokrata (LDP) i predsjednik partijskog Savjeta za istraživanje politike, ubrzano postaje značajna politička figura u Japanu, a nagađa se da bi mogla postati prva žena premijer Japana.

S obzirom na to da Inada dobija veliku podršku odlazećeg premijera Šinzo Abea, ta priča dobija na jačini u zemlji koja ima jedan od najviših stepena dominacije muškaraca u javnom životu. Njen uspon se u velikoj mjeri desio zbog Abeove podrške jer njen konzervativni politički kredo odgovora njegovim stavovima i razmišljanjima. On je pogurao Inadu kao kandidata LDP-a za regiju Fukui tokom izbora 2005. i ona je uspjela da ubijedi glasače da glasaju za nju.

Ipak, nije samo njen odrešit i pragmatičan stav bio taj koji ju je vinuo u političke visine. Kao bivši advokat poznata je po nadjačavanju političkih protivnika lucidnom logikom i britkim jezikom. Kada je postavljena na čelo Savjeta LDP-a za političko istraživanje, odmah je došla u sukob sa ministrom finansija Akirom Amarijem zbog smanjenja javnog duga Japana. Kako se nije mogla složiti s njim, formirala je svoj specijalni komitet za fiskalnu reformu, koji je uz pomoć nekoliko stručnjaka napravio plan za uštedu 14 triliona jena u narednih pet godina.

Inada je sofisticirana u promovisanju svog izgleda isto kao i u razvoju japanske industrije. Ona se često može vidjeti kako nosi naočare lokalnih brendova iako nema problema sa vidom. U vladi i parlamentu često se može vidjeti kako nosi mrežaste čarape. I naočare i čarape su "specijaliteti" njenog izbornog šarma, ali predstavljaju i svojevrsnu reklamu japanskih odjevnih predmeta i tehnologije.

Ona je donedavno smatrana samo jednim od sljedbenika Abea.  Japanski političari su je prozvali Jovanka Orleanka, po francuskoj djevojci iz 15. vijeka koja je vjerovala da je bila odabrana da vodi Francusku u konačnu pobjedu nad Englezima u decenijskom ratu. Inadu smatraju prilično hrabrim političarem, a kada se svemu doda njen nedavni boravak u SAD i razgovori sa visokim političkim zvaničnicima, onda je sasvim moguće da bi Japan mogla voditi žena.

- Japanske žene su snažne ličnosti. Naša politika treba da uđe u eru u kojoj će na čelu države biti žena - rekao je stariji član LDP-a Makoto Koga, koji je već sugerisao da bi sljedeći premijer mogla biti žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana