Јапанска Јованка Орлеанка нови премијер?

Приредио: Борис Ђурић
Јапанска Јованка Орлеанка нови премијер?

Токио - Томоми Инада, средње рангиран члан Партије либералних демократа (ЛДП) и предсједник партијског Савјета за истраживање политике, убрзано постаје значајна политичка фигура у Јапану, а нагађа се да би могла постати прва жена премијер Јапана.

С обзиром на то да Инада добија велику подршку одлазећег премијера Шинзо Абеа, та прича добија на јачини у земљи која има један од највиших степена доминације мушкараца у јавном животу. Њен успон се у великој мјери десио због Абеове подршке јер њен конзервативни политички кредо одговора његовим ставовима и размишљањима. Он је погурао Инаду као кандидата ЛДП-а за регију Фукуи током избора 2005. и она је успјела да убиједи гласаче да гласају за њу.

Ипак, није само њен одрешит и прагматичан став био тај који ју је винуо у политичке висине. Као бивши адвокат позната је по надјачавању политичких противника луцидном логиком и бритким језиком. Када је постављена на чело Савјета ЛДП-а за политичко истраживање, одмах је дошла у сукоб са министром финансија Акиром Амаријем због смањења јавног дуга Јапана. Како се није могла сложити с њим, формирала је свој специјални комитет за фискалну реформу, који је уз помоћ неколико стручњака направио план за уштеду 14 трилиона јена у наредних пет година.

Инада је софистицирана у промовисању свог изгледа исто као и у развоју јапанске индустрије. Она се често може видјети како носи наочаре локалних брендова иако нема проблема са видом. У влади и парламенту често се може видјети како носи мрежасте чарапе. И наочаре и чарапе су "специјалитети" њеног изборног шарма, али представљају и својеврсну рекламу јапанских одјевних предмета и технологије.

Она је донедавно сматрана само једним од сљедбеника Абеа.  Јапански политичари су је прозвали Јованка Орлеанка, по француској дјевојци из 15. вијека која је вјеровала да је била одабрана да води Француску у коначну побједу над Енглезима у деценијском рату. Инаду сматрају прилично храбрим политичарем, а када се свему дода њен недавни боравак у САД и разговори са високим политичким званичницима, онда је сасвим могуће да би Јапан могла водити жена.

- Јапанске жене су снажне личности. Наша политика треба да уђе у еру у којој ће на челу државе бити жена - рекао је старији члан ЛДП-а Макото Кога, који је већ сугерисао да би сљедећи премијер могла бити жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана