Јакузе пред ратом

Агенције
Јакузе пред ратом

Рат је саставни дио јапанског подземног свијета, кажу из полиције, док највећем криминалном конгломерату – Јамагући гуми, односно јакузама, прете подјеле.

Како пише "Раша тудеј", власти ишчекују избијање крвавог сукоба у синдикату у којем се налази 43 посто свих чланова банди у Јапану.

"Јапан тајмс" пише да ће до тога доћи због различитог односа лојалности према 73-годишњем шефу мафије Шинобу Тсукаси, који је 2005. постао најснажнији бос у Јапану.

Наводи се да је он разбјеснео одређене банде у синдикату давајући некима повлашћен третман у одређеним браншама и скривајући амбиције за ширењем на нове територије.

Тсукаса је такође познат под именом Кеничи Шинода и шеста је генерација босова у синдикату.

Полицијски извори у "Јапан тајмсу" због тога истичу да је због тога 12 од преко 30 група претило напуштањем синдиката.

Иначе, ова криминална организација је ове године напунила 100 година, а крајем 2014. године имао је 10.300 чланова. Уз то, ту је 23,.00 оних који су придружени чланови, тако да се свуда може осјетити утицај јакуза.

Синдикат јакуза је такође екстремно богат, магазин "Фортјун" је 2014. навео да њихово богатство иде и до 80 милијарди долара. Тиме су они најбогатији криминални синдикат на свијету.

До велике подјеле је већ дошло 1985. године када се десило скоро 300 сукоба и убистава из освете, а полиција страхује да би овај сукоб вјероватно био и већи.

Годишњи приход Јамагучи-гумија је изражен у милијардама долара, које добија од рекетирања, коцке, проституције, шверца оружја и наркотика, као и од операција на тржишту некретнина, манипулација на берзи и интернет-порнографије.

Сједиште Јамагучи-гумија се налази у граду Кобеу, док су чланови групе активни по читавом Јапану, укључујући и Токио, али и у иностранству, у САД и многим земљама у Азији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана