Исусов гроб растављен па састављен

Танјуг
Исусов гроб растављен па састављен

Гроб гдје је по вјеровању сахрањен Исус Христс откривен је на церемонији у цркви Светог гроба у Јерусалиму, послије девет мјесеци рестаурације вриједне 3,4 милона долара.

Вјеродостојници разних хрићанских вјероисповести учествовали су на церемонији код гроба чија мраморна конструција сада поново има оригиналну окер боју, преносе извјештаји.

"Ово није само поклон Светој земљи, то је поклон цијелом свијету", рекао је јерусалимски православни патријарх Теофил трећи обраћајући се присутнима међу којима је био и грчки премијер Алексис Ципрас.

Грчки тим за рестаурацију, сачињен од археолога и других експерата, успјешно је окончао радове на рестаурацији едикула - ријеч изведена из латинског термина "adecule", што значи "мала кућа". Радови су почели у мају 2016.

Конструкција од мермера и кречњака стоји у Храму Христовог Васкрсења из 12. вијека, на остацима из 4. вијека.

Била је потребна хитна обнова гробнице која је годинама била изложена факторима животне средине, као што су вода, влага и дим.

Градилиште је у октобру имало историјски тренутак, када је мермерна плоча која покрива гроб била склоњена на три дана. Пољледњи пут прије тога када су људи дошли до срца најсветијег мјеста хришћанства било је 1810, када је обављена рестаурација послије пожара.

Током 1960-их и 1990-их друге обнове су изведене у разним дијеловима цркве која се налази у старом граду Јерусалиму, код највећих светилишта јудаизма и ислама Зида плача и Брда храма, међутим едикула није дирана.

За девет мјесеци и за цијену од 3,4 милиона евра практично све је демонтирано, очишћено и рестаурирано, укључујући и стубове и куполе изнад и унутар зграде. Прозор је отворен да би се дозволо ходочасницима да први пут виде голи камен старе пећине.

Уклоњена је ружна гвоздена конструкција коју су британске власти направиле 1947. године као потпору за зидове. Очишћена је чађ која се накупила на зидовима камене фасаде пошто су ходочасници на том мјесту деценијама палили свијеће. Више нема страха за стабилност старог храма који је посљедњи пут обновљен прије више од 200 година.

Свјетски фонд за заштиту споменика, који је прикупио четири милиона долара за обнову, саопштио је да је интервенција била неопходна јер је постојала опасност од колапса.

Радове су финансирале три водеће хришћанске вјере у тој цркви грчко-православна, фрањевачка и јерменска као и од јавних и приватних донација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана