Isusov grob otvoren poslije 500 godina

Agencije
Isusov grob otvoren poslije 500 godina

Jerusalim - Naučnici su prvi put u posljednjih pet vijekova otvorili ploču za koju mnogi vjeruju da je na njoj tri dana ležalo tijelo Isusa Hrista.

Originalna površina je otvorena tokom restauracije u crkvi Svetog groba u starom Jerusalimu, piše "Nešenel džiografik". Ploča nije otkrivana od 1555.

- Mermerna ploča koja je pokrivala grob otkrivena je i bili smo iznenađeni količinom materijala koji smo pronašli ispod nje. Naučna naliza će trajati dugo, ali ćemo konačno moći da vidimo originalnu kamenu površinu na koju je, prema tradiciji, položeno Hristovo tijelo - kaže arheolog Fredrik Hibert.

Prema predanju, Hristovo tijelo je bilo položeno na ploču isječenu iz krečnjačke pećine nakon što su ga Rimljani razapeli prije više od 2.000 godina. On je, prema zapisima, uskrsnuo tri dana nakon smrti i žene koje su došle da pomažu njegovo tijelo su rekle da ostaci nisu nađeni. Ploča na koju je bio položen je dio građevine koja se zove edikula, to je kapela od ostatka pećine u kojoj je bilo položeno tijelo Isusa Hrista nakon raspeća, nekoliko stotina metara od navodnog mjesta raspeća. To je najsvetije mjesto hrišćana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana