Ispovijest voditeljke zbog čije šale se ubila medicinska sestra Kejt Midlton

Agencije
Ispovijest voditeljke zbog čije šale se ubila medicinska sestra Kejt Midlton

"Mislila je na mene u trenucima prije nego što je sebi oduzela život, i to mi je slomilo srce", kaže Mel Grejg.

Nakon okrutne šale jedne australijske radio stanice, medicinska sestra Jasinta Saldana je krajem 2012. godine počinila samoubistvo. Ona se naime u to vrijeme brinula za trudnu princezu Kejt, a u oproštajnoj poruci za svoj čin je okrivila voditeljku sporne emisije Mel Greig i voditelja Mišela Kristiana. Taj put je, misleći da je zove kraljica Elizabeta, sestra Jasinta među ostalim potvrdila da “je princezi bilo mučno, ali da je sada dobro”.

Radijska voditeljka Mel Greig, koja je s kolegom obavila taj nesrećni telefonski poziv u emisiji uživo, više od dve godine nakon toga ispričala je svoju priču. Nije mogla ni da sluti da će joj jedan poziv razapeti život, a svemu je prethodilo pravo medijsko žigosanje nesrećne medicinske sestre. U trenutku kada je čula za samoubistvo medicinske sestre, život koji je do tada imala prestao je da postoji.

“Samo nekoliko sati prije toga slavila sam jednu zaista uspješanu nedjelju”, započela je svoju priču .

“Kada smo kolega Mišel Kristian i ja nazvali taj utorak ujutro bolnicu “London's King Edvard VII”, pretpostavili smo da će nas automatski odbiti zbog smiješnih lažnih glasova kojima smo pričali. Niko nije ni na trenutak pomislio da će nas stvarno spojiti na izvor informacija koji će nam govoriti o stanju trudne princeze Kejt, koja je u to vrijeme patila od jutarnjih mučnina. Konačna odluka da se sve zaista i emituje u etar nije bila moja".

“U početku smo uživali u medijskoj pažnji i svjetskoj slavi”

Razgovor je objavljen isti dan, ali uveče, i automatski je postao viralan. Bilo je i spekulacija da je lažan, ali nakon što je bolnica potvrdila da je stvaran, mediji su okružili cijelu situaciju. Postali smo svjetski poznati, i koliko god mi je zlo što sada ovo moram da kažem, u to vrijeme smo oboje uživali u pažnji i novim titulama.

Zaboravili smo na činjenicu da su u sve uključeni i “obični” ljudi koji su u tim trenucima globalno poniženi. Kada sam obaviještena o samoubistvu Jasinte, prvo što sam pitala jeste “Da li je bila majka?”. Tada su mi rekli da jeste, da je imala 46 godina i bila udata majka s dvoje djece tinejdžera.

Pogodio me val emocija, šok, sram i gađenje prema samoj sebi zbog žene koja se ubila. Ne znam šta se događalo idućih nekoliko sati jer sam bila u dubokom stanju šoka. Stiven koji mi je u to vrijeme bio dečko kasnije mi je rekao da sam histerično vrištala i plakala, i da sam u položaju fetusa ležala na kauču.

Kasnije sam uključila televiziju, i imala sam potrebu da naučim što više o tome ko je bila Jasinta. Moj um uopšte nije bio spreman da se pomiri s tim što se dogodilo, ili samo prihvati činjenice.

Tada smo stavljeni pod poseban nadzor zbog prijetnji smrću koje smo dobijali. Živjeli smo u jednom stanu sa čuvarem, sa spuštenim zavjesama i nigde nismo izlazili.

“Novinari su kampovali pred kućom mojih roditelja, a tata je zbog stresa završio u bolnici”.

Kasnije je objavljeno je Jasintino oproštajno pismo, u kojem je direktno okrivila mene i Mišela za svoju smrt. To mi je sve objasnilo. Mislila je na mene u trenucima prije nego je sebi oduzela život, i to mi je slomilo srce.

“Za ovaj su čin odgovorni radijski voditelji. Neka plate moju hipoteku”, pisalo je u pismu.

“Ubrzo sam krenula kod psihijatra i počela da pijem antidepresive. Onda sam počela korak po korak da vraćam svoj život. Prioritet mi je bio da vratim narušeno zdravlje, među ostalim sam se od stresa i lijekova udebljala i 14 kilograma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana