Иранка на мотору јача од шеријата

Агенције
Иранка на мотору јача од шеријата

Техеран - Баран Хадизаде (30) једна је од првих мотоциклисткиња у Ирану, која и нема возачку дозволу јер је женама у тој земљи забрањено да возе мотоцикл.

Па ипак, Баран скоро сваки дан иде на тркачку стазу "Азади" надомак Техерана.

Да би се изборила за право да се бави омиљеним спортом, водила је прави бирократски рат са Савезом мото и ауто-спортова. Захваљујући њеним напорима, жене сада имају право да возе двоточкаше на тој стази. Баран каже да се заљубила у мото-спортове на први поглед пошто је гледала трку на телевизији.

- Послије тога сам годину и по ишла на све мото-трке - каже жена која се већ пет година не одваја од свог мотоцикла и постигла је велике резултате.

Мото-спорт захтијева од човјека да буде у доброј кондицији. Баран три-четири пута седмично вјежба у теретани и придржава се веома ригорозне дијете.

Жена која привлачи зачуђујуће погледе својих суграђана каже да је навикла на дизање тегова јер се од дјетињства бавила различитим спортовима - одбојком, пливањем и каратеом.

Иако је више пута озбиљно повређивала кољена и леђа, не жали због свог избора.

- Кад возим мотоцикл, заборављам све проблеме. Машта се не остварује тек тако, човјек мора напорно да ради како би постигао резултате - каже она.

Сада Баран жели да постане професионална инструкторка за жене које желе да се баве мото-тркама, а спрема се и за међународна такмичења. Такође, сања да ће једног дана путовати мотоциклом широм свијета.

Жене у Ирану и многим другим исламским земљама, поред тога што не могу да возе аутомобиле и мотоцикле, морају да буду прекривене од главе до стопала, а да би путовале, радиле или се удале, потребна им је дозвола мушкарца старатеља.

Строга правила

Основа је да жена у исламским државама које се строго придржавају шеријата сакрива своје тијело хиџабом или бурком. Приликом вожње бицикла неминовно се осликава  фигура тијела, што није дозвољено према шеријату. Због тога је пунољетним муслиманкама у тим исламским земљама забрањена чак и вожња бицикла, поготово у присуству мушкарца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана