И полицију заразио гламур Дубаија

Приредио: Борис Ђурић
И полицију заразио гламур Дубаија

Дубаи - Да је слика коју у јавности остављају најважнија власти Дубаија показале су читавим арсеналом луксузних спортских аутомобила и џипова, који су у власништву полиције, а служе искључиво да туристима представе гламур снага безбједности у том граду.

Скупоцјена возила надопуњују њихову уобичајену флоту зелено-бијелих крузера и добро се уклапају у начела Дубаија, гдје су црвени "ферарији" уобичајени призор на семафорима док "ролс ројс" кабриолети пролазе булеварима и улицом гдје се налази највиша зграда на свијету.

Ту су и полицијски "ламборгинији", који су паркирани испред станица на главној улици Шеик Зајед, која има десет трака и најдужа је улица у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ).

- Не треба очекивати да ће се неки од ових скупоцјених аутомобила појавити на увиђајима саобраћајних несрећа. Они такође не учествују у потјерама на аутопутевима - каже поручник Саиф ал-Шамси, који води одјељење туристичке полиције. Умјесто тога ова возила се појављују на специјалним догађајима или лагано патролирају подручјима која посјећују туристи и тако представљају гламурозну слику полиције Дубаија. Такође то је и начин да градска полиција буде приступачнија грађанима, у земљи гдје постоји велики број страних радника.

- Једна од шаљивих прича је да многи туристи и грађани, када упућују хитне позиве полицији, траже да патрола дође са неким од ових скупих кола - каже шеф туристичке полиције и додаје да поједини желе да знају гдје ће се возила кретати да се могу сликати поред њих.

Возила су прије неколико дана представљена испред "Армани" хотела, смјештеног у 828 метра високом небодеру Бурџ Калифа. Велику пажњу привукао је и 140.000 долара вриједан BMW i8, чија се врата отварају нагоре у виду крила птице, са натписом на таблицама 2020 свјетском сајму World Expo у част, који ће бити одржан 2020. године.

На скупоцјеним "бентли континенталу" и "нисану ГТР" још се налазе фабричке пластичне пресвлаке на задњим сједиштима, а возила имају таблице са бројем идентичним броју за хитне позиве.

- Не виђа се много оваквих полицијских возила - каже туриста Тим Дин са Флориде.

Мало је академских студија које говоре колики ефекат ови аутомобили имају на сам полицијски посао.

- Настојање Дубаија је више усмјерено на слање одређене слике, а не на сам полицијски посао - каже професор криминалистике на њујоршком Џон Џеј колеџу Денис Кени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана