Хуакси: Најбогатије село у Кини из ког је забрањен одлазак VIDEO

Агенције
Хуакси: Најбогатије село у Кини из ког је забрањен одлазак VIDEO

Небодер од 72 спрата, хеликоптер такси, тематски парк и редови луксузних вила - екстравагантније село од Хуаксија смjештеног у кинеској провинцији Јиангсу сигурно не постоји. Висок животни стандард одваја ово мјесто од остатка Кине, међутим, нејасан је начин на који је богатство стечено и како се троши.

Хуакси се налази у провинцији Јиангс, а на улазу у село постављен је знак на којем пише "Прво село под небом". Познато је по обилним пољопривредним ресурсима и прекрасним крајолицима.

Прије тридесет година Хуакси је било сиромашно и запуштено село попут многих других кинеских села, а у њему је живело близу 600 становника.

Ву Ренабо, некадашњи секретар Комунистичке партије, направио је план обогаћивања, основао више од 12 фирми и за пола вијека је сиромашно село претворио у богату регију.

Хуакси данас има близу 2.000 регистрованих становника. Сви живе у идентичним вилама и имају више од 143.000 долара у банци.

Медији су интересовање за ово село показали 2003. године када је објављено да је годишњи економски приход Хуаксија 14,4 милијарде долара. Годину касније Хуакси је објавио да је просјечна годишња плата његових становника 17.717 долара, што је 40 пута више него просјечни приходи у другим кинеским покрајинама.

Да би показали своју економску моћ, 2011. године изградили су небодер Хангиг вредан 430 милиона долара. Зграда је висока 328 метара.

Село има и транспортно предузеће, а за превоз својих становника користи хеликоптер. Оператер ваздухопловне компаније Тонгјонг рекао је да сви становници овог села у околним градовима могу бити за мање од 10 минута.

Град је такође направио тематски парк у којем се налазе реплике импресивних споменика попут Кинеског зида.

Сваки од 2.000. становника овог села има више од 143.000 долара у банци, а свака породица добије аутомобил и вилу када се досели у Хуакси.

Ипак, неки говоре како живот у овом селу и није тако бајан као што изгледа. Становници Хуаксија морају да раде седам дана у недјељи, најчешће у индустријском сектору. Становницима је забрањено да комуницирају с медијима и не могу напустити село, јер ако то ураде губе све богатство.

Коцкање и дрога у Хуаксију су строго забрањени, а клубови и барови не постоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана