Hongkong najskuplji, Sarajevo na 195. mjestu

Tanjug
Hongkong najskuplji, Sarajevo na 195. mjestu

Njujork - Hongkong je pretekao Luandu i postao najskuplji grad na svijetu za stanovništvo koje ne živi stalno u njemu, a na listi 209 gradova našlo se i Sarajevo, koje je zauzelo 195. poziciju.

Godišnje istraživanje američke konsalting kompanije "Merser" pokazalo je da se iza Sarajeva nalaze Almati (Kazahstan), Monterej, Tbilisi, Skoplje, Lusaka, Gaborone (Bocvana), Karači (Pakistan), Tunis, Minsk, Johanesburg, Blentajr (Malavi), Biškek (Kirgizija), Kejp Taun (Južnoafrička Republika) i Vindhuk (Namibija).

Poslije tri uzastopne godine na čelnoj poziciji na "Merserovoj" listi kreiranoj po troškovima života, prestonicu Angole je potisnula azijska metropola, čemu je značajno doprinijelo jačanje honkoškog dolara.

Istraživanjem je obuhvaćena uporedna analiza cijene više od 200 proizvoda i usluga u više od 200 gradova svijeta. Na listi se nalaze troškovi stanovanja, hrane, prevoza, odjeće, kućnih potrepština, zabave... Referentna jedinica za poređenje cijena je Njujork, a kretanje vrijednosti nacionalnih valuta se mjeri prema dolaru, koji je značajno aprecirao u proteklih godinu. Honkonški dolar je vezan za američku "zelenu" novčanicu, pa je doživio istu sudbinu.

- Generalno govoreći, cijene su ostale stabilne širom svijeta - izjavio je Bruno Rokemon iz kompanije "Merser".

On je uspon ili pad gradova na rang-listi pripisao uglavnom fluktuacijama deviznih kurseva. Snažan jen je pogurao Tokio za šest mjesta naviše, što je japansku prestonicu pozicioniralo kao petu najskuplju destinaciju na svijetu za život nerezidenata. Troškovi života u nekoliko američkih gradova takođe su porasli na krilima jakog dolara, ali se ipak prva metropola iz SAD našla tek na 11. mjestu gdje je svrstan Njujork.

Nasuprot tome, gradovi u zemljama čije su valute deprecirale postali su povoljniji za život doseljenika. Moskva je zabilježila najveće topljenje cijena, što je uticalo na to da se glavni grad Rusije spusti sa 17. pozicije najskupljeg grada za strance u svijetu na 67. mjesto.

Iza drugoplasirane Luande našao se švajcarski Cirih, dok je Singapur zauzeo četvrto mjesto. U top deset su još Kinšasa, Šangaj, Ženeva, Ndžamena i Peking. Na samom začelju liste 209 gradova nalazi se glavni grad Namibije - Vindhuk.

Deset najskupljih gradova

Hongkong (Hongkong)

Luanda (Angola)

Cirih (Švajcarska)

Singapur (Singapur)

Tokio (Japan)

Kinšasa (DR Kongo)

Šangaj (Kina)

Ženeva (Švajcarska)

Ndžamena (Čad)

Peking (Kina)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana