Gužve i jeftinije karte spasile živote

Tanja Milaković
Gužve i jeftinije karte spasile živote

Dva kobna leta aviona "Malezija erlajnza" u roku od samo četiri mjeseca zavila su u crno mnoge porodice, neke čak oba puta, ali su pojedine "srećnike u nesreći" ostavila u nevjerici, pošto su, pukim slučajem, za dlaku izbjegli smrt.

Jedan od takvih je Holanđanin Marten de Jonge (29), koji je i u jednom i u drugom slučaju u posljednjem trenutku otkazao avionsku kartu - i 8. marta za let MH370 avionom koji je bez traga nestao iznad Indijskog okeana i 17. jula za let MH17 koji je oboren raketom iznad Ukrajine.

Prvi put, 8. marta, on je stigao na aerodrom znatno prije polijetanja aviona, tako da je odlučio da se ukrca na raniji let, a drugi put, u posljednjem momentu, baš kada se prijavljivao za let MH17, utvrdio je da za Maleziju postoji i jeftinija karta.

- Izabrao sam avion koji je kretao u nedjelju zato što je taj let za 300 evra bio jeftiniji. Ostalo je bilo još samo jedno upražnjeno mjesto i ja sam ga odmah rezervisao - objasnio je Jonge.

Australijski student Bek Mekdonald trebalo je da leti kući letom MH 17, ali je u posljednjem trenutku promijenila rezervaciju. Ona se nalazila na odmoru u Evropi i posljednji grad koji je posjetila bio je Amsterdam. Nekoliko dana prije leta čula se sa svojim bratom, koji joj je predložio da uzme besplatni let za London, odakle bi mogla da odleti za Melburn i to bi je izašlo jeftinije.

Ona je to učinila i putovala je isti dan kada je oboren malezijski avion. Kada je presjedala u Kuala Lumpuru, brat joj je poslao poruku u kojoj ju je informisao o padu aviona na kojem je u početku trebalo da bude.

- Nisam shvatala težinu čitavog slučaja dok nisam stigla kući. Čitava porodica je bila u šoku i presrećna što sam došla kući - objašnjava mlada Australijanka, koja se inače boji da leti avionom.

Zlokobnu sudbinu leta MH17 izbjegla je i britanska porodica Sim.

- Bilo nam je važno da stignemo na taj let, a nešto kao da nam je govorilo da ne sjedamo u avion. Bili smo šokirani kada smo čuli da je pao - rekao je par iz Škotske, koji se sa svojim malim djetetom nije uspio ukrcati u Amsterdamu na avion malezijske aviokompanije "Malezija erlajnz".

Beri Sim i njegova supruga Izi nisu uspjeli da kupe kartu, jer su sva mjesta bila rasprodata, pa su jedno vrijeme proveli na aerodromu, čekajući drugi let.

- U želucu mi se pojavio bolestan osjećaj kada sam čuo. Nisam nikada tako nešto osjetio. Onda mi je počelo ubrzano kucati srce. Zaista sam bio izvan sebe. Osjetio sam, znao sam, da nas je tada neko čuvao. Bilo nam je važno da stignemo na taj let, a nešto kao da je govorilo da ne sjedamo u avion. Sve je krenulo naopako i na kraju se nismo uspjeli ukrcati - rekao je Beri. Oni su inače lojalni putnici "Malezija erlajnza" i ne vole da putuju avionima ostalih kompanija.

Bračni par Huan Džovel i Simona la Posta tek su se vjenčali i planirali su da se vrate u rodnu Australiju kobnim letom malezijskog aviona koji je oboren iznad Ukrajine, međutim za taj let sva mjesta su bila popunjena.

- Stigli smo u Kuala Lumpur dan ranije i kasnije smo saznali da niko nije preživio pad aviona - ispričala je Simona.

Oni su "upali" u let dan prije kobnog polaska malezijskog aviona, jer su saznali da su neki putnici odustali i da imaju dva slobodna mjesta.

- Osjećamo se nadrealno, jer da smo uzeli taj drugi let sada ne bismo pričali sa vama - rekla je Simona novinarima, dok je prolazila carinsku kontrolu u Adeleidi.

S druge strane, jedna australijska porodica dvostruko je pogođena uzastopnim katastrofama "Malezija erlajnza". Nakon što je prije četiri mjeseca izgubila dva svoja člana koji su letjeli malezijskim avionom i misteriozno nestali, prošlog četvrtka ostala je bez još dva člana.

Mari i Albert Risk su se vraćali u Melburn iz Amsterdama poslije jednomjesečnog odmora u Evropi kada su poginuli u rušenju aviona na istoku Ukrajine.

Marin otac je oženjen ženom čija je porodica iz Kvinslenda izgubila dva člana, Rodnija i Meri Barous na letu MH370 iz Kuala Lumpura do Pekinga.

- Niko to nije mogao da predvidi - kazao je Rodnijev brat Greg o avionu koji se srušio u Ukrajini, a što se tiče prvog aviona, istakao je da "i dalje čeka odgovore".

Razdvojena braća

Sinovi Samire Kaler putovali su u Kuala Lumpur da bi ovog ljeta proveli odmor sa bakom na poznatom turističkom ostrvu Bali. Prije polijetanja njen najmlađi sin, desetogodišnji Migel, bio je nervozan. Nakon ulaska u prostoriju za kontrolu pasoša on se vratio i rekao: "Mama, volim te i srećan sam što ću vidjeti baku. Šta će se desiti kada avion padne?" Ona je pokušala da ga ubijedi da će sve biti u redu.

- Rekla sam mu da će sve biti u redu i da je do sada putovao mnogo puta - rekla je Kaler.

Nažalost, njegov predosjećaj se ispostavio tačnim. Migel i njegov brat Šaka (19) nastradali su u padu malezijskog aviona. Srednji brat Mika morao je ići drugim letom, jer je MH17 bio prebukiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana